Alkoholio ir smurto dueto naikinimui – vis naujos priemonės

Alkoholio ir smurto dueto naikinimui –  vis naujos priemonės

Virginija JACINAVIČIŪTĖ

Alkoholis ir smurtas – tai tas liūdnas duetas, kuris kartina daugybės šeimų gyvenimus, o valstybės tarnautojus verčia taikyti vis naujus metodus, kurie padėtų į blaivų gyvenimą sugrąžinti jaunus ir darbingus piliečius. Dažnai prie šio derinio prisideda dar ir teistumas, o nuteisti smurtautojai tampa Probacijos tarnybos klientais.

Diskusija

2016 m. balandžio 25 d. Elektrėnų savivaldybės administracija ir Vilniaus apygardos probacijos tarnyba (toliau VAPT) pasirašė dvišalę bendradarbiavimo sutartį, kuria siekiama padėti Probacijos tarnybos priežiūroje esantiems teistiems Elektrėnų savivaldybės gyventojams spręsti smurtinio elgesio problemas. Elektrėnų probacijos tarnyba šiuo metu stebi 74 teistus asmenis, iš kurių 37 buvo nuteisti už smurtą artimoje aplinkoje. Smurtas ir alkoholis vienoje poroje dera dėl to, kad net 97 proc. nusikaltimų padaryti apsvaigus nuo alkoholio. Kaip į blaivų gyvenimą atvesti žmones ir užkirsti kelią smurtui, diskusija virė Elektrėnų viešojoje bibliotekoje gegužės 10-ąją konferencijoje ,,Probacijos tarnybos ir savivaldybių bendradarbiavimo galimybės įgyvendinant smurto artimoje aplinkoje prevenciją“. Diskusijoje dalyvavo Elektrėnų savivaldybės ir Vilniaus apygardos probacijos tarnybos atstovės, VšĮ Blaivybės akademija vadovė, Ukmergės visuomenės sveikatos biuro direktorė, savivaldybės specialistai.

Vienybė

Konferenciją „Probacijos tarnybos ir savivaldybių bendradarbiavimo galimybės įgyvendinant smurto artimoje aplinkoje prevenciją“ inicijavo VAPT. Į renginį atvyko tarnybos direktorė Marta Gavrilovienė ir VAPT Savivaldybių probacijos skyriaus viršininkė Eva Deveikytė. Viena kitą papildydamos viešnios pristatė Probacijos tarnybos veiklą ir siekius. Pasak M. Gavrilovienės, teisti asmenys buvo ir yra bendruomenės nariai, todėl labai svarbu dirbti su šiais asmenimis, kad jie atsikratytų blogų įpročių, pakeistų gyvenimo būdą ir nebesigriebtų smurto. Renginyje akcentuota, kad darbas su žmonėmis, kurie dėl alkoholio poveikio ima smurtauti, yra ilgalaikis procesas, ilgai neparodantis akivaizdžių rezultatų. Nėra stebuklingos tabletės, kuri padėtų greitai susitvarkyti gyvenimą. Pagrindinis probacijos tarnybos darbas – motyvuoti žmogų gyventi kitaip, suvokti ryšį tarp probleminio gyvenimo būdo ir jo pasekmių. VAPT direktorė akcentavo, jog norint pasiekti optimalių rezultatų būtinas glaudus bendradarbiavimas su socialiniais partneriais bei policijos pareigūnais. Šio bendradarbiavimo esmė – laiku pateikti aktualią informaciją apie probuojamą asmenį, taip būtų galima pamatyti daugiau probuojamo asmens gyvenimo epizodų ir tinkamai reaguoti bei įvertinti jo elgesį. Pavyzdžiui, policija, pastebėjusi, kad probuojamas asmuo išgėręs, turėtų nedelsiant pranešti probacijos tarnybai, priklausomybių gydymo įstaigos turėtų detaliau informuoti, kaip sekasi įgyvendinti gydymo planą. Jei probuojamas asmuo jaus, kad jis stebimas, kad su juo dirbančios tarnybos yra vieningos, tik tuomet bus didžiausia tikimybė geriems pokyčiams.

Tradicinio gydymo alternatyvos

Dažniausiai asmenys, kuriems alkoholis tapo problema, yra gydomi pagal efektyviausia laikomą Minesotos modelio 12 žingsnių programą. Sveikti taip pat padeda gydymasis specialiose įstaigose, bendravimas Anoniminių alkoholikų klubuose, dar kiti tarsi šiaudo griebiasi liaudiškai vadinamo kodavimo, kuris dažniausiai būna laikina priemonė. Dar vieną, mažiau girdėtą, tačiau jau 20 metų Lietuvoje egzistuojantį gydymą nuo alkoholizmo konferencijoje pristatė Probacijos tarnybos partnerės VšĮ „Blaivybės akademija“ vadovė Dalia Skunčikienė.

Šis iš kitų šalių atėjęs ir Lietuvai adaptuotas gydymas vadinamas Struktūrizuota elgesio keitimo programa, o jos tikslas – iš pasąmonės pašalinti žalingas ir suformuoti teisingas elgesio programas, tam pasitelkiamas racionalios elgesio terapijos kursas.

Pasak D. Skunčikienės, ši programa pakeičia žmogaus nuostatas – į blaivumą žmogus ima žiūrėti kaip į natūralią būseną, o ne priverstinį susilaikymą nuo alkoholio, taip pat pasikeičia emocijos, nes žmogaus nebekamuoja baimė vėl tapti priklausomam, kinta požiūris į save ir į kitus. Dalyvaujant programoje pasikeičia aplinkos žmonių ratas, nes pirmenybė skiriama blaivioms kompanijoms. Svarbiausia, kad susikuria pastovūs savikontrolės bei savo minčių, nuostatų bei emocinių reakcijų, susijusių su alkoholiu, analizės įpročiai ir kt.

Struktūrizuotos elgesio keitimo programos naudą netrukus galės įvertinti ir elektrėniškiai. Gegužės 29 dieną asmenys, stebimi Probacijos tarnybos ir Elektrėnų socialinių paslaugų centro, pradės lankyti grupinius užsiėmimus. Birželio pabaigoje šios veiklos bus vykdomos ir Vievyje. Penkias dienas iš eilės, kasdien po dvi valandas, vyks intensyvūs motyvuojantys pokalbiai, vėliau užsiėmimai vyks kartą per savaitę, dar vėliau pagal poreikį. Programa iš viso truks pusę metų.

Programos naudą bus galima įvertinti jai pasibaigus, tačiau kaip sako D. Skunčikienė, net ir keletas pasveikusių asmenų yra daug, nes nuo alkoholio žalos tuo pačiu išsigelbėja visa šeima ir aplinkui gyvenantys žmonės.

Bendradarbiavimas Elektrėnuose

Elektrėnų socialinių paslaugų centras (toliau – ESPC) taip pat yra Probacijos tarnybos partneris. Apie įstaigų bedradarbiavimą pasakojo ESPC socialinis darbuotojas darbui su socialinės rizikos šeimomis Dovydas Bliujus. Jau vienus metus Elektrėnų savivaldybėje vykdoma programa, kuria stengiamasi į doros kelią atvesti asmenis, smurtavusius prieš šeimos narius, už tai nuteistus bei patekusius į Probacijos tarnybos akiratį.

Kaip sakė D. Bliujus, su kiekvienu asmeniu vyksta du individualūs užsiėmimai, kurių metu supažindinama su programos tikslais, taisyklėmis, įvertinama asmens motyvacija ir asmeninė istorija bei tinkamumas programai, pasirašoma tarpusavio sutartis.

Turint abipusį susitarimą, pradedamas 24 grupinių užsiėmimų ciklas, užsiėmimai vyksta vieną kartą per savaitę Neįgaliųjų draugijos patalpose. Šiuo metu programą lanko 6 asmenys, tačiau grupė netrukus padidės iki 9. Asmenys, kurie pagal prievolę ateina į programą, visuomet būna pesimistiški, priešiškai nusiteikę, tačiau ilgainiui jie patys tampa bendraminčiais, kurie padeda ir kitiems smurtautojams suprasti, kad net moters žeminimas ar bauginimas taip pat yra smurtas. Vyriausiajam žmogui, kuris dalyvavo programoje Elektrėnuose, buvo 70 metų, jauniausiajam – 25. Tik trys iš šių vyriškių priklauso socialinės rizikos asmenų grupei, kiti iš normaliomis laikomų šeimų, tačiau nemokantys suvaldyti blogų emocijų, kurias sukelia alkoholis. Elektrėnuose smurtaujančių asmenų programa vykdoma gana griežtai – jei žmogus du kartus ateina į paskaitas neblaivus, yra pašalinamas iš kursų, apie tai pranešama Probacijos tarnybai.

Ukmergės patirtis

Įdomia patirtimi konferencijoje pasidalino dar vienas Probacijos tarnybos partneris – Ukmergės visuomenės sveikatos biuras. Biuro vadovė Vaida Puodžiūnienė pristatė Ukmergės rajono smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir pagalbos teikimo nukentėjusiems asmenims 2016–2020 metų programą. Pagal Lenkijos pavyzdį parengtai programai Ukmergės savivaldybė kasmet skiria po 15000 Eur. Už šias lėšas samdomi keturi lektoriai – 2 psichologės, 1 pedagogas, 1 buvęs pareigūnas – kurie veda mokymus smurtaujantiems asmenims. Kitaip nei Elektrėnuose, Ukmergėje probuojami asmenys privalo lankytis visuose 24 grupiniuose programos užsiėmimuose. Tie, kas nelanko užsiėmimų, labai ištempia programos laiką, tačiau vis tiek neatleidžiami nuo prievolės. V. Puodžiūnienė pasakojo apie glaudų bendradarbiavimą su policijos pareigūnais, kurie informuoja Visuomenės sveikatos biurą apie kiekvieną smurto atvejį. Tuomet biuro specialistai skuba suteikti mobilią psichologinę ir teisinę pagalbą smurto aukoms, tačiau galutinį sprendimą aukos priima pačios. Biuro vadovė susirinkusiems papasakojo atvejį, kai mušama buvo penktojo kūdikio besilaukianti moteris. Šioje šeimoje vaikai su mama miegodavo ant žemės, o smurtaujantis vyras – ant sofos, smurtas ir alkoholis buvo tapęs norma, tačiau net ir labai įkalbinėjama moteris nesiryžo skirtis, nes savo vyrą labai mylėjo. Tokias šeimas, kuriose didelė smurto rizika, Ukmergės pareigūnai lanko kasdien, sumažindami riziką skaudžioms nelaimėms. V. Puodžiūnienė sakė, kad lankant programą tik vienas iš 38 probuojamų asmenų pakartotinai smurtavo artimoje aplinkoje.

Nuo 2016 metų rugsėjo pradėta vykdyti programa leido nupiešti socialinį smurtautojo portretą. Tai darbingo amžiaus vyras, dirbantis, gyvenantis mieste, pavartojęs alkoholio smurtaujantis prieš žmoną. Tiesa, moterys nors ir rečiau, tačiau taip pat smurtauja prieš vaikus bei senyvo amžiaus žmones.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami Video


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aplinkos apsauga


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Archyvas


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Darbo partija


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų krašto šviesuoliai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Europietiška savivaldybė


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai aukštumų link


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai link aukštumų


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69