Nuo linkėjimų iš Maskvos iki kunigų padėkos

Nuo linkėjimų iš Maskvos iki kunigų padėkos

Julija Kirkilienė

Septyniolikti metai dalyvauju tarybos posėdžiuose, kad apie ten priimamus sprendimus supažindinčiau skaitytojus. Dabar jau dirba penktoji Elektrėnų savivaldybės tarybos kadencija. Per tuos metus tarybos darbas, žinoma, tapo kokybiškesnis, ir jei ne opozicijos kaišiojami smeigtukai į riedančius ratus, taryba galėtų vien tik džiaugtis ledo ritulininkų atvežtais linkėjimais iš Maskvos ar kunigų padėkomis už bažnyčių rėmimą.

Smagioji dalis

Posėdis gegužės 25 dieną pradėtas buvo be gimtadienių sveikinimų, bet su gražiais linkėjimais ir padėkomis. Lietuvos ledo ritulio asociacijos prezidentas Petras Nausėda, kuris lankėsi Pasaulio čempionate Maskvoje, pristatė klubo „Energija“ trumpą veiklos apžvalgą ir perdavė linkėjimus iš Maskvos. Lietuva pasauliniame ledo ritulio reitinge pakilo į 25 poziciją, o ledo ritulininkų kalve, pasak mero Kęstučio Vaitukaičio, vis dar lieka Elektrėnai. Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Ramutė Strebeikienė perskaitė savivaldybės dvasininkų padėką tarybai ir merui už ilgametį bendradarbiavimą. Nors bažnyčia yra atskirta nuo valstybės, bet Nepriklausomybės metais tarp bažnyčios ir valstybės įstaigų vyksta glaudus bendradarbiavimas. Dvasininkai dėkoja už materialinę paramą šventovių pastatų remontams, nes be savivaldybės paramos parapijoms sunku būtų išsaugoti sakralinį paveldą. Prie smagiosios dalies reikėtų priskirti ir naujojo Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Džeraldo Dagio prisistatymą. Jis yra vienintelis administracijos darbuotojas, besiginantis mokslinę disertaciją. O ją apsigynęs būtų antrasis mokslų daktaras, dirbantis savivaldybėje. Mokslo daktaro laipsnį turi mero patarėjas Aleksandras Klumbys. Medicinos mokslų daktaro laipsnis taip pat suteiktas yra tarybos nariui Arūnui Kulbokai.

Sumažino mokesčius

Savivaldybės tarybos valdančioji dauguma pritarė rekreacinės paskirties žemės mokestį sumažinti iki 0,2 proc. nuo žemės rinkos vertės. Tokį pasiūlymą tarybai pateikė bendruomenės „Elektrėnų kraštas“ pirmininkas Edmundas Vėželis. Tiems tarybos nariams, kurie nebuvo įsigilinę į žemės naudojimo paskirties keitimus ir pačių patvirtintus mokesčių tarifus nuo žemės vertės, apsispręsti padėjo viena žemių savininkė. Ji tarybos narius informavo, kodėl ji negali gauti iš tos žemės naudos ir pateikė lentelę, kaip nuo 2006 metų buvo keliama Pusiasalio gatvėje esančio žemės sklypo vertė ir kiek per tuos metus teko sumokėti mokesčių. Opozicijos neįtikino nei E. Vėželio, nei kitos žemės savininkės kalbos. Pasak opozicijos lyderio Viktoro Valiušio, rekreacinių sklypų savininkai sėdi ant aukso maišo, bet nei patys turtu naudojasi, nei už tą turtą mokėti nori. Tiesa, tarybos nariai kalbėjo tik apie aplink Elektrėnų marias esančias rekreacines zonas, pamiršdami, kad tokiose zonose atsidūrė ir kituose kaimuose šalia ežerų gyvenantys žmonės. Jie rekreacinėms zonoms leidžiamos veiklos tikrai nevykdys, o kodėl jie turėtų savo žemę parduoti, suprasti negali.

Naujos paslaugos

Elektrėnų šeimos ir Beižionių vaikų globos namuose bus teikiamos naujos paslaugos toms šeimoms, kurios dėl vienokių ar kitokių priežasčių norės tokiomis paslaugomis pasinaudoti. Pavyzdžiui, atokiuose savivaldybės pakraščiuose gyvenantys žmonės savo vaikus į mokyklą gali leisti Elektrėnuose. Vaikus apgyvendinti jie galėtų Elektrėnų šeimos namuose. Laikinai šeimos namuose gyventi gali ir nuo priklausomybių besigydančių tėvų vaikai. Vaikus pirmadieniais atvežtų, penktadieniais – pasiimtų. Už maistą tėvai susimokėtų patys. Tokią patirtį šeimos namai jau turi, kai uždarius Panerių mokyklą, vaikai mokėsi Elektrėnuose. Tarybiniais laikais tokie panašūs namai vadindavosi internatais. O Beižionių globos namų direktorius Vilmandas Palčiauskas pareiškė iniciatyvą vaikų globos namuose apgyvendinti vaikus, nenorinčius lankyti mokyklų gyvenamojoje vietoje. Tuose namuose jau gyvena 3 vaikai, kurie Beižionyse gerai pritapo: lanko mokyklą, laikosi vaikų namų gyvenimo tvarkos. Tėvai taip pat vaikus atveža į globos namus ir savaitgaliais juos pasiima. Tai, pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos Violetos Šimkūnienės, yra gera alternatyva socializacijos centrams, kur vaikai atskiriami nuo tėvų ir draugų ir dažniausiai įgyja blogos gyvenimo patirties.

Taryba taip pat pritarė materialiai skatinti šeimas, paimančias vaikus globoti savo namuose. Tokioms šeimoms siunčiama žinia, kad iš savo biudžeto globojamam vaikui lėšų pridėti nereikės.

Žada pirkti vamzdį

Tarybos nariai, tikriausiai, nepaskaitė mūsų laikraštyje informacijos, kad „Lietuvos energijos gamyba“ bylinėjasi su UAB „ENG“, kuri, gavusi Europos Sąjungos paramą, iš Elektrėnų į Vievį nutiesė šilumos perdavimo vamzdį. Tuometiniai Lietuvos elektrinės vadovai su ENG pasirašė sutartį dėl pigios šilumos tiekimo. „Lietuvos energijos gamyba“ nebesutinka tos sutarties vykdyti ir šilumą ENG parduoda tokia pat kaina, kaip ir Elektrėnų komunaliniam ūkiui. Tas vamzdis savininkui nebeneša naudos, todėl jis siūlo vamzdį pirkti savivaldybei. Šilumos trasa tarp Elektrėnų ir Vievio savivaldybei būtų reikalinga, bet pardavėjas užsiprašė už jį tiek, kiek investavo savo lėšų – 1,7 mln. eurų. Bėda dar ne tik kainoje, bet ir vamzdžio pralaidume. Trasa šilumos perduoti galima dvigubai mažiau, nei reikėtų šilumos iš Vievio tiekti Elektrėnams. Ir taip, ir kitaip svarstė taryba, kiek gyventojams kainuotų šiluma nupirkus trasą ir dar Vievyje esančias katilines pritaikius kūrenti biokuru, bet aišku tik viena: kaip taryba nutars, taip ir bus. Ir trasos, ir katilinių kainos gyventojams bus įskaičiuotos į šilumos kainas. Ar tai bus pigiau, ar brangiau nei pirkti šilumą iš monopolininkės „Lietuvos energijos gamyba“, niekas negali žinoti. Bet administracijos direktorius Virgilijus Pruskas, tarybai teikęs svarstyti klausimą „Dėl šilumos tinklų pirkimo“, vis akcentavo nepriklausomo tiekėjo privalumus prieš monopolininką ir naudą šilumą perkant konkurso būdu. Juo taryba patikėjo ir pritarė leisti EKŪ direktoriui Ričardui Leckui pradėti atlikti pirkimo procedūras. Taryba dar kartą prie to klausimo grįš svarstyti kainos.

Greitas maistas greitesnis už kultūrą

Taryba pritarė leisti žemės sklypą tarp degalinės „Statoil“ ir parduotuvės „Norfa“ koncesininkui UAB „Irlanda“ pernuomoti bendrovei „HES-PRO VILNIUS“, kuri jau šiais metais pastatys greito maisto restoraną. Šiam projektui nepritarė tarybos nariai Aldona Kirkliauskienė ir Rimantas Edvardas Sabutis todėl, kad greitas maistas esąs nesveikas. Dauguma tarybos narių projektui pritarė ir taip, pasak V. Valiušio, įleido kavinei „Šaltinėlis“ konkurentą.

Greitą maistą elektrėniškiai greit galės valgyti, o naujo Vievio kultūros centro nežinia ar sulauksime. Taryba pritarė skirti Vievio kultūros centro rekonstravimui 180 tūkst. eurų, bet projektui įgyvendinti pinigų reikia tiek, kiek trasos pirkimui – 1,7 mln. eurų. Savivaldybė skolinimosi limitą yra išnaudojusi, privačios investicijos skuba ten, kur gali gauti pelną, todėl Vievio kultūros centro likimas priklauso tik nuo Kultūros ministerijos, o ši buvo pažadėjusi, bet 2016 metais lėšų neskyrė. Savivaldybė yra pateikusi projektą pagal priemonę „Modernizuoti savivaldybių kultūros infrastruktūrą“ ir tikisi 2017 metais kažkiek lėšų sulaukti.

Opozicijos smeigtukai

opoz2Vienas išmintingas žmogus yra pasakęs, kad opozicija yra mažas tironas pasauliui tobulinti. Savivaldybės opozicija irgi stengiasi pagal išgales pasaulį tobulinti, todėl posėdžio pabaigoje pateikė šūsnį paklausimų. Pirmuoju paklausimu opozicijos lyderis V. Valiušis norėtų priversti dirbti savivaldybės specialistus, atsakingus už savivaldybės internetinį tinklapį. Jis nurodė tinklapio informaciją, kur atnaujinimas nurodytas tik 2015 ar net 2013 metais. Opozicija reikalauja, kad savivaldybės gyventojai laiku ir lengvai prieinamai galėtų susipažinti su Elektrėnų savivaldybės mero potvarkiais ir administracijos direktoriaus priimtais norminiais teisės aktais (įsakymais), reikalauja viešai skelbti informaciją apie viešuosius pirkimus ir investicines programas bei Elektroninės demokratijos sistemos skyriuje paruošti teritorijų planavimo žemėlapį.

Opozicijos lyderis taip pat merui pateikė paklausimą, kur gyventojai gali laikyti savo valtis ir inventorių Elektrėnų marių pakrantėje, kokia tvarka jie turi vadovautis? Taip pat opozicija nepritaria administracijos direktoriaus reikalavimui pasirašyti pasižadėjimo deklaracijas dėl naudojimosi elektronine dokumentų valdymo sistema „Kontora“. Opozicija mano, kad Elektrėnų savivaldybės tarybos veiklos reglamento p.98.2. numato, kad tarybos narys turi teisę „iš savivaldybės administracijos ar kitų savivaldybės įstaigų, savivaldybės kontroliuojamų įmonių gauti visą tarybos nario veiklai reikalingą su savivaldybės taryboje nagrinėjamais ar rengiamais nagrinėti klausimais susijusią informaciją“ ir, žinoma, be jokių pasižadėjimo deklaracijų savo samdomai administracijai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami Video


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aplinkos apsauga


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Archyvas


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Darbo partija


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų krašto šviesuoliai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Europietiška savivaldybė


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai aukštumų link


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai link aukštumų


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69