Perkant mėsą nebūtina jos prie prekystalio uostyti

Spausdinti
Narių vertinimas:  / 0
BlogiausiasGeriausias 
Parašyta Ketvirtadienis, 29 spalio 2015

Į redakciją atėjo skaitytoja V.J. ir skundėsi, kad Kaišiadorių paukštyno parduotuvėje jau ne pirmą kartą nusiperka nekokybiškos mėsos. Vasarą į redakciją buvo atėjusi kita pirkėja su panašiu nusiskundimu. Tada straipsnio nerašėme, mėsą parduotuvėje pirkinį jai pakeitė. Šį kartą paprašėme Kaišiadorių paukštyno specialistų komentaro, kaip elgtis žmogui, nusipirkusiam nekokybišką prekę.

Į klausimus atsakė bendrovės vyr. ryšių su visuomene specialistė Laima Staknytė-Patinskienė.

Siūlome skaitytojams susipažinti su atsakymais.

1. Kas nustato produktų galiojimo laiką?

Prieš išleidžiant produktą į rinką yra nustatoma jo tinkamumo vartoti trukmė. Tai daroma laikant produktą gamintojo nurodytomis reikalaujamomis laikymo sąlygomis ir kasdien atliekant juslinį vertinimą bei mikrobiologinius tyrimus. Paminėtina tai, kad kiekvienu atveju konkrečiai nustatyta galima tinkamumo vartoti trukmė, tvirtinant ją, sumažinama, paliekant šiokį tokį rezervą, užtikrinantį produkto kokybės ir saugos atitiktį iki vartojimo termino pabaigos.

AB Kaišiadorių paukštynas periodiškai tikrina tinkamumo vartoti trukmes, atlikdamas rinkoje esančių produktų monitoringą, tikrina laikymo sąlygas, atlieka juslinės analizės bei mikrobiologinius tyrimus produktų, įsigytų iš rinkos.

Kiekvieno produkto kūrimo procese yra nustatomas jo galiojimo terminas, t.y. kiek laiko konkretus produktas tinkamas vartoti. Šį galiojimo terminą patvirtina gamintojo, šiuo atveju, Kaišiadorių paukštyno kokybės kontrolės tarnybos darbuotojai, remdamiesi atliktais juslinės analizės bei mikrobiologiniais tyrimais.

Kaip pasakoja Kaišiadorių paukštyno kokybės kontrolės tarnybos atstovė Danguolė Velavičienė, produkto tinkamumo vartoti trukmė nustatoma kiekvienam konkretaus produkto įpakavimo būdui.

„Fasuotiems produktams jų tinkamumo vartoti terminas yra nurodomas ženklinimo etiketėje, pritvirtintoje prie pakuotės, o sveriamiems maisto produktams tinkamumo vartoti terminą gamintojas nurodo bendrosios pakuotės ženklinimo etiketėje bei siuntą lydinčiame dokumente, iš kurio tas terminas perkeliamas į vartotojui matomą kainos nurodymo etiketę, esančią sveriamų prekių vitrinoje, - pasakoja D. Velavičienė, - Maisto saugai ir kokybei užtikrinti visą tinkamumo vartoti trukmę labai svarbu, kaip elgiamasi su produktu visoje grandinėje iki jis pasiekia vartotoją.“

Paukštyno kokybės kontrolės tarnybos atstovė pasakoja, kad paukštiena, jos produktai yra greitai gendančios prekės, kurioms griežtai reglamentuojama laikymo temperatūra. Pavyzdžiui, vištiena turi būti laikoma ne aukštesnėje kaip +4 C temperatūroje, smulkintai vištienai laikymo temperatūra neturi viršyti +2 C, subproduktams ji negali būti aukštesnė kaip +3 C, vištienos pusgaminiai nepakeis savo kokybinių savybių, jei laikysime juos ne aukštesnėje kaip +4 C temperatūroje, termiškai apdorotiems gaminiams leidžiama laikymo temperatūra (0 - +6) C. Jei vienoje vitrinoje laikome ir šviežią paukštieną, ir smulkintą mėsą, ir jos pusgaminius bei subproduktus, temperatūra vitrinoje turi būti palaikoma tokia, kokia reikalaujama žemiausia iš visų produktų.“

„Gamintojai kontroliuoja ir atsako už tai, kad produktai iš įmonės išvažiuotų atšaldyti iki reikalaujamų temperatūrų, transportavimui būtų pakraunami į saugias produktui sąlygas, o tarp gamintojo ir vartotojo esanti grandis – prekyba turi kontroliuoti ir užtikrinti reikalaujamas laikymo sąlygas vitrinoje, vartotojas, savo ruožtu, atsakingas už elgesį su produktu savo aplinkoje, - teigia paukštyno atstovė, - Tik esant atsitiktinėms laikymo sąlygoms visose grandyse gamintojas gali garantuoti, jog produktai atitiks kokybės bei saugos reikalavimus iki vartojimo termino pabaigos.“

Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad fasuotiems produktams pažeidus pakuotę jo tinkamumo vartoti trukmė sutrumpėja ir tai gamintojai nurodo etiketėje, o vartotojai turi įsivertinti.

2. Ar pardavėjos turi galimybę seną mėsą sumaišyti su šviežia ir pateikti šviežios mėsos galiojimo laiką?

Kaip teigia vištienos parduotuvių tinklo UAB „Kaišiadorių paukštyno mažmena“ direktorius Gintaras Karbauskas, parduotuvė dirba pagal geros higienos praktikos taisykles, kurios tokių dalykų neleidžia. Po šio skaitytojos skundo minėtoje parduotuvėje atliktas patikrinimas, įvertintos produktų laikymo sąlygos, galimos grėsmės ir pateiktos rekomendacijos pardavėjoms.

3. Koks yra vištienos stuburėlių galiojimo laikas?

Sveriamų vištienos nugarėlių (stuburėlių) galiojimo terminas – 5 paros.

Kaišiadorių paukštyno kokybės kontrolės tarnyba įpareigota pakartotinai atlikti nefasuotų viščiukų broilerių nugarėlių tinkamumo vartoti trukmės tyrimus, įvertinant visas galimas elgesio su produktu rizikas, galimus temperatūros sąlygų pasikeitimus bet kuriame maisto grandinės etape.

4. Ką patartumėte pirkėjams, turintiems pretenzijų dėl produkcijos kokybės?

Jei pirkėjas nusipirko nekokybišką ar pasenusį produktą, jis turėtų nedelsiant kreiptis į tą prekybos tašką, kur pirko.

„Siekdami užtikrinti grįžtamąjį ryšį iš savo pirkėjų, turime ir keletą priemonių: ant visų vištienos produktų pakuočių yra nurodytas nemokamas kokybės telefonas, kuriuo galite paskambinti ir išsakyti visus nuogąstavimus, taip pat šiam tikslui yra sukurta speciali atsiliepimo forma paukštyno interneto svetainėje, - teigia G. Karbauskas, - Stengiamės operatyviai reaguoti į vartotojų žinutes ir skambučius, stengiamės iš karto imtis priemonių, kad panašūs atvejai nepasikartotų.“

Minėtoje firminėje vištienos parduotuvėje, kurioje pirkėja nusipirko įtartiną produktą, atliktas patikrinimas.

Pasirodo, perkant mėsą nebūtina ją prie prekystalio uostyti.

Share
Copyright 2011. Joomla 1.7 templates.