Kaip elektrėniškiams prisišaukti pagalbą

Kaip elektrėniškiams prisišaukti pagalbą

Julija Kirkilienė

Gerai, kad elektrėniškiams dar neteko nusivilti Bendrosios pagalbos centru, į kurį jie skambina telefonu 112. Kartą tarnyba yra sulaukusi net padėkos už tai, kad skaitytoja Janina, kvietusi greitąją medicinos pagalbą (toliau GMP), nesuspėjo pasakyti adreso, bet pagalba į jos butą atskubėjo greitai. O skaitytojas Algis, aktyviai sekantis respublikinę žiniasklaidą, sunerimo, kad, atsitikus nelaimei, įprastais telefono numeriais – 01, 02, 03 – laidiniu telefonu reikalingos pagalbos prisikviesti negalės, o mobiliaisiais telefonais ir dabar nežino, kaip prisiskambinti. Neseniai ponui Algiui prireikė kviesti GMP ir jis nustebo, kad operatorius, atsakęs į 03 skambutį, paklausė, iš kokio miesto jis skambina. Kaip elektrėniškiams prisišaukti skubią pagalbą, klausinėjome visų pagalbos tarnybų, įsikūrusių Elektrėnuose.

Geri pokyčiai

Dėl pagalbos iškvietimo žmonės nerimauja gal ne be reikalo. Tai vienur, tai kitur išgirstame naujieną, kad bendrosios pagalbos telefonu operatorius ar neprofesionaliai atsako į skambutį, ar nenustato, iš kokios vietos žmogus šaukiasi pagalbos, todėl nukentėjusieji pagalbos nesulaukia. Bet tai atsitinka kitose apskrityse, o Elektrėnai priklauso Vilniaus apskričiai, todėl čia nesusipratimų gal būna mažiau. Kartu su ponu Algiu, nors suprasdami, kad trukdome užimtiems operatoriams, bet padarėme mažą tyrimą: pabandėme laidiniu telefonu skambinti visais pagalbos numeriais. Skambinant numeriu 01 ir 02, atsakė Bendrosios pagalbos centras (kaip ir skambinant numeriu 112). Skambinant numeriu 03, atsakė Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stotis. Elektrėnų savivaldybės asmens sveikatos priežiūros centro, kuriam priklauso Elektrėnų greitosios medicinos pagalbos stotis, direktorius Kristijonas Kameneckas sako, kad Vilniaus GMP stoties dispečerinė priima iškvietimus iš Visagino, Zarasų, Širvintų, Trakų, Elektrėnų, Ukmergės, Švenčionių, Švenčionėlių, Šalčininkų, Vilniaus rajono ir Vilniaus. Kadangi centralizavus sistemą nebeliko rajonų sienų, pagal iškvietimą vyksta arčiausiai esanti laisva medikų brigada. Direktorius sako, kad tokia sistema labai naudinga ligoniams: pagalba atvyksta greitai, o atvykę medikai nustato preliminarią ligą, jei ligonį ištiko insultas ar infarktas, jo neveža į rajoninę ligoninę, o veža tiesiai į Vilniaus specializuotas medicinos įstaigas. Į specializuotas gydymo įstaigas taip pat vežami agresyvūs ar akivaizdžiai priklausomybės ligų turintys pacientai.

Greitąją medicines pagalbą galima kviesti ir senaisiais telefono numeriais

Baigus įgyvendinti Greitosios medicinos pagalbos reformą, į gyventojų skambučius atsako nebe Elektrėnų, o sostinėje įkurta centrinė GMP dispečerinė. Skambinantis žmogus numeriu 112 Bendrosios pagalbos centro operatoriui išsako savo problemą, o vėliau, sujungus su GMP medikais, jis turi viską dar kartą pakartoti.

GMP iškviesti per Bendrosios pagalbos centrą, kurio telefono numeris – 112, ilgainiui alternatyvų neliks. Sveikatos apsaugos ministerijos ryšių su visuomene specialistai sako, kad tik laiko klausimas, kada jis visiškai pakeis senąjį 03 numerį. Vienas tarnybos uždavinių – suteikti pagalbą ne tik staiga susirgus, bet ir įvykus nelaimei, o tokiais atvejais dažnai reikalinga dar ir gelbėtojų ar policijos pagalba. Taigi, skambinant bendrosios pagalbos telefonu galima sutaupyti labai daug reikalingo nelaimės atveju laiko.

Be to, Bendrosios pagalbos centro techninės galimybės bus daug didesnės negu vien tik GMP stoties dispečerinės. Žinoma, tai yra ateities planai, tačiau jau šiandien vyksta glaudus bendradarbiavimas: pagalbos prašymai iš Bendrosios pagalbos centro dispečerinės pagalbos tarnyboms perduodami telefonu nedelsiant, didelių problemų bendradarbiaujant neiškyla, o naudos yra daug. Pavyzdžiui, centras stengiasi peradresuoti tik tuos skambučius, kai iš tiesų reikalinga medicinos pagalba. Filtruojamos vadinamosios šiukšlės, kai greitoji medicinos pagalba kviečiama piktavališkai arba kvailai juokaujant.

Įdiegus skaitmenines technologijas, Bendrosios pagalbos centras ir GMP tarnyba turės galimybę dirbti tiesioginiu režimu, visą informaciją iš centro tą pačią akimirką gaus ir greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerinė.

Ugniagesiams 112 padeda

Šiomis dienomis respublikinėje žiniasklaidoje vėl mesti kaltinimai Bendrosios pagalbos centrui dėl vietos, iš kurios nukentėjusioji šaukėsi pagalbos, neatpažinimo. „Moteris esą niekaip nesugebėjo pasakyti, kur kilo gaisras, o BPC nesugebėjo nustatyti, iš kur skambinama“,- skelbiama žiniasklaidoje. Elektrėnuose šį pavasarį taip pat kilo gaisras nuosavame name, bet namo savininkas Eugenijus pagalbos sulaukė laiku ir net priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai parašė padėką už operatyvų reagavimą ir efektyvų darbą. Mūsų mažame tyrime, kai skambinome 01, kol buvo perjungta į 112 numerį, prabėgo keletas sekundžių. Dar tiek pat sekundžių prabėga, kol iš Pagalbos centro informacija buvo perduota priešgaisrinei tarnybai. Todėl tiems, kurie nežino, reikia įsidėmėti, kad numeris 01 automatiškai peradresuojamas į 112, todėl pagalbos greičiau sulaukti galima skambinant tiesiogiai numeriu 112. Elektrėnų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Giedrius Sakalinskas sako, kad bendrasis pagalbos telefono numeris jiems tikrai netrukdo, tik padeda. Trukdo kartais tik susijaudinę pranešėjai, kurie kartais pamiršta ir adresą, ir savo pavardę. Dėl gaisro vietos nustatymo kartais iškyla problemų tik miškuose ar vienkiemiuose, kai nežinomas tikras vietovės pavadinimas. Bet priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos automobiliuose yra įrengta garsinė sistema, todėl informacija iš Bendrosios pagalbos centro jiems tikslinama važiuojant į įvykio vietą. Žmonės gal to nežino, todėl dažnai piktinasi operatoriaus klausimais iškvietėjui – ko dar klausinėjate, ko nevažiuojate? Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas žino, kad laukiančiam pagalbos žmogui minutė virsta valanda. Į paskutinį gaisrą Alinkos gatvėje Elektrėnuose sunkiasvorės ugniagesių mašinos atskubėjo per 8 min., bet žmonės barė ugniagesius, kad šie esą visą valandą važiavo.

Policija telefono vietos nustatymu naudojasi dažnai

Dėl vietos nustatymo pagal telefono buvimo vietą Elektrėnų savivaldybės gyventojai dar nesiskundė. Bet turime informacijos, kad miške pasiklydusius vaikus gelbėtojai surado pagal jų telefono buvimo vietą. Elektrėnų PK viršininkas Andžej Grudinskij sako, kad policijos pareigūnai telefono vietos nustatymu naudojasi dažnai, bet bėda, kad sistema vietą nustato su didele paklaida. Paklaida būna nuo kelių iki kelių šimtų metrų. Tai, pasak komisaro, priklauso nuo mobiliojo ryšio bokšto artumo iki telefono buvimo vietos. Telefono buvimo vieta dažniausiai pasitarnauja pasiklydusių žmonių vietos nustatymui. Telefonų judėjimo kryptis naudinga būna įvairiems nusikaltimams išaiškinti. Bet kai žiemą ežere prie Abromiškių reabilitacijos ligoninės sušalo moteris, nepadėjo tai, kad ji turėjo mobilųjį telefoną. Tada telefono buvimo vietą sistema rodė su labai didele paklaida.

Privalu žinoti kiekvienam

112 yra skubios pagalbos telefono numeris, kuris tokiu pačiu principu veikia daugelyje Europos valstybių. Šiuo numeriu pasiekiamas Bendrasis pagalbos centras, kuris pagal poreikį informuoja greitąją pagalbą, policiją ar priešgaisrinę tarnybą. Daugelyje šalių už klaidinantį 112 numerio naudojimą gali grėsti baudžiamoji atsakomybė — taip pat, kaip ir už neteisingą kitų pagalbos tarnybų numerių naudojimą. Europos bendrasis skubios pagalbos numeris sujungia kelias funkcijas: 112 iškviečia policiją, greitąją pagalbą, priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą, kurios yra unikaliu būdu kartu pasiekiamos visoje Europoje — kai kuriose šalyse netgi integruotais 112 skubios pagalbos iškvietimo centrais.

Bendruoju pagalbos telefonu 112 skambinkite staiga kilus grėsmei gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui, pavyzdžiui, kai atvira liepsna dega pastatas, automobilis, miškas, kiti objektai, iš pastatų veržiasi dūmai ir pan.; reikia išlaisvinti transporto priemonių, pastatų nuolaužų, išvirtusių medžių, elektros įrenginių užspaustus žmones; gatvėje ar skvere iš Jūsų rankų išplėšia ar pavagia piniginę, rankinę ar kitą nuosavybę; kažkas bando pavogti Jūsų automobilį; kažkas ketina apgadinti ar sunaikinti Jūsų turtą; esate sunkaus eismo įvykio, kuriame yra nukentėjusiųjų, liudininkas (-ė); pastebėjote policijos ieškomą asmenį; esate muštynių liudininkas (-ė); Jūs ar šalia Jūsų esantys žmonės patiria smurtą; aptinkate daiktą, panašų į sprogmenį; įtariate, kad žmogus bando nusižudyti;     pamatote be sąmonės ant žemės gulintį žmogų; kraujuojate ir pats (-i) negalite sustabdyti kraujavimo; matote dūstantį, negalintį kvėpuoti žmogų; žmogus patyrė elektros šoką (į jį trenkė žaibas ar jis/ ji patyrė elektros srovės iškrovą); dėl naudojamos įrangos nutraukiama galūnė ar patiriate kitus sužalojimus.

DĖMESIO!

Jei patekote į kitokią pavojingą situaciją, kurios nėra šiame sąraše, NEDVEJOKITE, skambinkite numeriu 112

Bet naudotis bendrosios pagalbos numeriu reikia atsakingai – skambinti tik tada, kai kyla grėsmė gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar vertybėms, kai policija, ugniagesiai gelbėtojai ar greitoji medicinos pagalbos tarnyba turi suteikti skubią pagalbą nelaimės vietoje. Gyventojai turėtų įsidėmėti, kad paskambinę numeriu 112, jie turi trumpai ir aiškiai pasakyti, kas atsitiko, nurodyti vietą (tikslų adresą), kurioje reikalinga suteikti skubią pagalbą, atsakyti į visus Bendrojo pagalbos centro operatoriaus užduotus klausimus, taip pat laikytis operatoriaus teikiamų patarimų, nepadėti ragelio, kol operatorius nepasakys, kad pokalbį galima baigti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami Video


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aplinkos apsauga


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Archyvas


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Darbo partija


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų krašto šviesuoliai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Europietiška savivaldybė


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai aukštumų link


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai link aukštumų


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69