AKCIJA „DAROM 2015” Betvarkant aplinką rastas sprogmuo

AKCIJA „DAROM 2015” Betvarkant aplinką rastas sprogmuo

Virginija Jacinavičiūtė

Nors švarinimosi akcija „Darom“ vyksta jau kelerius metus, tačiau Elektrėnų savivaldybė švari ir tvarkinga dar netapo. Kasmet išėję į savivaldybės miškus ir pakeles tvarkdariai randa vis naujų nelegaliais sąvartynais paverstų vietų ir naujai stebisi, kad žmonės sąmoningėja lėtai. Balandžio 25 d. beveik visos seniūnijos, įmonės, įstaigos, visuomeninės organizacijos, politinių partijų atstovai vėl išėjo tvarkyti savivaldybės teritorijų. Šiais metais pavasarinės talkos galėjo baigtis ir tragedija: Vievininkuose besitvarkydami žmonės aptiko nuo karo laikų likusį sprogmenį.

Aktyvūs buvo elektrėniškiai

IMG 0133Elektrėnų seniūnijoje talka vyko aktyviai, įvairiose vietose darbavosi beveik 400 asmenų. Po talkos seniūnija savo transportu išvežė apie 12 tonų šiukšlių, apie 16 m³ lapų, išgabenta beveik 40 panaudotų automobilio padangų. Didžiausią pulką savanorių sudarė Elektrėnų mokyklos-darželio „Pasaka“ atstovai. 52 žmonės tvarkė darželio teritoriją iki Saulės g. 2 namo. 47 Socialdemokratų partijos Elektrėnų skyriaus nariai sutvarkė kairę kelio pusę atkarpoje nuo „Ąžuolyno“ mokyklos iki elektrinės. Elektrėnų policijos komisariato darbuotojai tvarkė Elektrėnų marių pakrantę ir miškelį nuo Ledo rūmų link Policijos komisariato, teritoriją aplink „Vaikų pasaulį“ bei 3-iosios dambos teritoriją šalia bažnyčios. Taip pat talkoje dalyvavo žvejų klubas „Tritonas“, UAGDPB „Aviva Lietuva“, SB „Versmė“, Elektrėnų savivaldybės viešoji biblioteka, Elektrėnų bendruomenė „Elektrėnų kraštas“, Žebertonių bendruomenė, Elektrėnų seniūnija, Abromiškių bendruomenė, Raudonojo Kryžiaus draugija, Elektrėnų neįgaliųjų draugija.

Mažiau padangų

Pastrėvyje akcija „Darom“ vyko penktadienį. Moksleiviai tvarkė Elektrėnų marių pakrantę, šalia kelio Semeliškės–Vievis. Ten žvejai ir poilsiautojai buvo palikę nemažai šiukšlių. Pasak Pastrėvio seniūno Arūno Kanapecko, buvo rasta įvairių šiukšlių, automobilių dalių. Iš viso Pastrėvio seniūnijoje buvo surinkta apie 40 maišų šiukšlių, bet seniūnas džiaugėsi, kad šiemet buvo rasta tik viena sena automobilio padanga.

Talka Baubonių miške

Semeliškių moksleiviai tvarką darė Baubonių miške. Per kelerius metus moksleiviai ir jaunieji miško bičiuliai kartu su Jagėlonių girininkijos girininku Vytautu Dirse jau išvalė nemažai Semeliškių apylinkių miškų plotų. Šiais metais šalia Baubonių miško esančioje pakelėje buvo surinkta keliasdešimt maišų šiukšlių. V. Dirsė telefonu papasakojo, kad daugiausiai buvo rasta automobilių dalių: sėdynių, plastikinių dalių, taip pat plastikinės taros. Girininkas taip pat pastebėjo, kad šiais metais nerado automobilių padangų ir svarstė, kad įtakos tam turi Pastrėvyje pradėjusi veikti naudotomis padangomis prekiaujanti ir automobilių plastiką perdirbanti įmonė „Novusta“.

Mažas sąvartynas miške

Kietaviškiečiai savo teritoriją intensyviai tvarkė dvi dienas, nes šalia įmonės „Usva“ esančiame Gojaus miškelyje rastas mini sąvartynas. Šią teritoriją tvarkyti pasiūlė Mijaugonių seniūnaitis Donatas Baltutis. Per dvi dienas aplinkinių kaimų žmonės miške surinko beveik 20 maišų įvairių šiukšlių. Prie akcijos „Darom“ tradiciškai prisidėjo ir Kietaviškių pagrindinės mokyklos bendruomenė, kuri tvarkė aplinką šalia mokyklos ir visoje Kietaviškių ir Kareivonių teritorijoje.

Seniūnijos darbuotojai sutvarkė aplinką šalia miestelio paplūdimio. Plušėjo ir įmonės „Boen Lietuva“ darbuotojai, kurie sutvarkė teritoriją aplink savo įmonę.

Kietaviškių seniūnė Dovilija Cibulskienė sakė, jog problemiškiausios vietos yra pakelės, kuriose pravažiuojantys nuolat primėto šiukšlių. Seniūnė pasakojo savo akimis mačiusi, kaip pro autobuso langą buvo paleista skardinė, kuri būtų užkritusi ant seniūnės automobilio, jei ji kaip tik tuo metu nebūtų pradėjusi sukti į kiemą.

Sofa vidury miško

Dirba penktokaiVievyje švarinimosi akcija taip pat vyko kelias dienas. Į talką aktyviai įsitraukė Vievio gimnazijos moksleiviai, kurių net keli šimtai valė miškus šalia Pylimų, Pilypiškių, Balceriškių. Moksleiviai rinko šiukšles ne tik pakelėse, bet lindo ir į miško gilumą.Vievio apylinkių miškuose ankstesnėse akcijose buvo rasta įvairių baldų, buitinės technikos, tačiau šiais metais radinys dar labiau nustebino. Visi akcijos dalyviai svarstė, kaip vidury miško galėjo atsirasti sofa. Panašu, kad vieviečiams trūksta ne tik sąmoningumo, bet ir racionalumo. Užuot padangas vežę į padangų perdirbimo įmones ar palikę ten, kur keitėsi, vieviečiai veža jas į mišką. Pasak seniūno Zenono Pukėno, padangų buvo rasta per 100 vienetų.

Šeštadienį Vievyje nemažai paplušėjo ir politinės partijos. Socialdemokratų Vievio skyriaus nariai sutvarkė Statybininkų gatvę, O Liberalų sąjūdžio Elektrėnų skyrius valė Vievio ežero pakrantę nuo Pylimų upelio pradžios iki Liepų g. vidurio.

Seniūnas džiaugėsi, kad daugiau nei pusė vieviečių aktyviai dalyvauja švarinimosi akcijoje ir vylėsi, kad ir kita pusė kitais metais ne bambės, kad kiti nepakankamai išvalė, o patys pasiraitos rankoves ir kibs tvarkytis, jei ne mieste, tai bent savo teritorijoje.

Tvarkosi ir be akcijos

Gilutiškiai jau antrus metus visuotinės tvarkymosi akcijos neorganizuoja, nes ir Gilučių, ir Gabriliavos kaimeliai yra atokesni ir šiukšlių būna tik tiek, kiek vietiniai primėto, o gyventojai, kaip sako seniūnas Vytautas Baltulionis, yra tvarkingi. Tvarkosi gilutiškiai visus metus, todėl nėra ką kuopti. Dabar Gilučiuose teritoriją tvarko šeši už pašalpas atidirbinėjantys darbuotojai. Jie jau sutvarkė dviejų seniūnijose esančių tvenkinių teritorijas, dabar kerta nereikalingus krūmus.

Prieš savaitę seniūnas organizavo kelio link Žaslių pakelės išvalymą. Ir nors šią pakelę valyti priklauso VĮ „Kauno regiono keliai“, tačiau akis badančių šiukšlių seniūnas matyti nenorėjo, tad išprašė valstybinės įmonės šiukšlių maišų, o seniūnijos darbuotojai tas šiukšles surinko.

Valė Vaisiečio ežero pakrantę

Beižionių seniūnas Mindaugas Makūnas, kaip ir Gilučių seniūnas sakė, jog tvarkosi kaimelyje ne tik akcijos dieną, bet visada, kada reikia. Jei atranda vietą, kurioje netvarka, tai akcijos dienos nelaukia, o dirba kasdien. O šiuo metu darbuotis padeda 4 už socialines pašalpas atidirbinėjantys asmenys. Nors seniūnas akcija „Darom“ nesižavi, tačiau visuotinė talka buvo organizuota, joje aktyviausi buvo moksleiviai. Grupelė gyventojų taip pat prisidėjo prie talkos ir tvarkė Vaisiečio ežero pakrantę, miestelio pakeles. Šiukšlių buvo surinkta nemažai, o tarp jų keliasdešimt padangų. Akcijos dieną tie, kurie netvarkė miestelio teritorijos, susitvarkė bent jau savo kiemą.

Ruošiasi sukakčiai

Kazokiškių bendruomenė rugpjūtį švęs Grabijolų kaimo 220-ąsias metines, todėl praėjusį ketvirtadienį gyventojai ir seniūnijos darbuotojai valė pakeles į Grabijolų kaimą.

Rado sprogmenį

Pavasarinė talka Vievininkuose, Ežero gatvėje, besitvarkantiems gyventojams galėjo baigtis liūdnai. Pirmadienį apie 15 valandą teritoriją tvarkę žmonės aptiko Antrojo pasaulinio karo laikų sprogmenį. Į įvykio vietą buvo iškviestos visos specialiosios tarnybos ir išminuotojai. Po valandos įvykio vietoje buvo įvestas planas „Skydas“. Elektrėnų policijos komisaras Andžej Grudinskij informavo, kad išminuotojai išsivežė pavojingą radinį į nuošalesnes Vievio apylinkes ir nukenksmino.

Mokykloje-darželyje „Žiogelyje“

Balandžio 25 d., šeštadienį, mokyklos-darželio „Žiogelis” bendruomenė ketvirtą kartą rinkosi į akciją „Darom”.

Įvairiomis spalvomis pasipuošė labirintas ir suoliukai, sutvarkytas gėlynas ir gyvatvorės, perkastas smėlis ir nušluoti takeliai. Po talkos visi džiaugėsi ne tik padarytais darbais, bet ir drauge praleistu pusdieniu. Tėveliai džiaugėsi, kad galėjo prisidėti prie vaikų aplinkos kūrimo, o darbuotojai – kad sulaukė tėvelių paramos.

Dėkojame visiems atėjusiems į talką!

Marija Kamantauskienė, socialinė pedagogė,

Kęstutis Bauba, direktoriaus pavaduotojas ūkiui

Vievio gimnazijoje

Balandžio 22 d. Vievio gimnazijos bendruomenė įsijungė į respublikinę akciją „Darom 2015“. Pagrindinis tikslas – skatinti Lietuvos gyventojų ekologišką mąstyseną, pilietiškumą, socialinį aktyvumą, stiprinti vietines bendruomenes ir žmonių lygiavertiškumo suvokimą. Kasmet daugiau nei 200 tūkst. akcijos „Darom“ dalyvių ne tik surenka estetinį vaizdą bjaurojančias šiukšles, bet ir rūšiuoja sunkiai yrančias atliekas.

Akcijai buvo ruošiamasi iš anksto, darbai planuojami ir derinami su Vievio miesto seniūnu Z. Pukėnu, gimnazijos biologijos mokytojais J. Mickūnu ir L. Mickūniene, kiekvienos klasės vadovu. Džiugu, kad saugų eismą į tolimesnius objektus užtikrino Elektrėnų policijos komisariato ekipažas. Mokytojai ir moksleiviai tvarkė miesto aplinką, rinko šiukšles, krovė į krūvas šakas, šlavė takus, teko visiems paplušėti, nes per žiemą gražiausiose vietose buvo susikaupusios krūvos šiukšlių. 5-8 ir 1-3 g. kl. moksleiviai su auklėtojais taip pat tvarkė Pylimų, Balceriškių, Bražuolės, Kazokiškių miškus, Trakų kelio pakelę, Vievio ežero pakrantę ir teritoriją aplink kapines. Moksleiviai ne tik surinko įvairias šiukšles ir padarė aplinką švaresnę, bet tuo pačiu ir skatino bendruomeniškumą, savanorystę, kurios šiuo metu stinga.

Dėkojame mokytojams, mokiniams, Elektrėnų policijos komisariato atstovams, Vievio girininkijai, seniūnui Z. Pukėnui, direktoriui G. Dobilaičiui, administracijai, J. Mickūnui, L. Mickūnienei už geranoriškumą, pilietinės iniciatyvos palaikymą ir nuoširdų darbą.

Vievio gimnazijos žurnalistų būrelio nariai

Kietaviškių mokiniai tvarkė aplinką

Penktadienį, balandžio 24 d., Kietaviškių pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių auklėtiniai, 1-10 klasių mokiniai kartu su savo auklėtojomis prisijungė prie akcijos „Darom 2015“ ir tvarkė savo gyvenamąją aplinką.

Kiekviena grupė turėjo jai paskirtą teritoriją, kurioje rinko per žiemą susikaupusias šiukšles. Kietaviškių seniūnė D. Cibulskienė parūpino šiukšlių maišų, dalį pirštinių. Gyventojai taip pat neliko abejingi nuoširdžiam mokinių darbui: atsirado tokių, kurie pavaišino saldainiais, šokoladukais.

Džiugu, kai visus vienija bendras tikslas. Svarbiausia, kad vertintume visų pastangas gyventi švarioje ir tvarkingoje aplinkoje, kad nepraeitume pro akis badančias šiukšles, kad patys nešiukšlintume ir kitiems to neleistume.

       Ramunė Matonienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami Video


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aplinkos apsauga


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Archyvas


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Darbo partija


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų krašto šviesuoliai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Europietiška savivaldybė


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai aukštumų link


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai link aukštumų


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69