Vaizdo kamerų aukso valanda dar neišmušė

Vaizdo kamerų aukso valanda dar neišmušė

Ineta BRICAITĖ

Jau beveik pusę metų savivaldybės viešąją tvarką prižiūri vaizdo stebėjimo kameros. Lapkričio pradžioje keturios kameros buvo įrengtos Vievyje ir dešimt – Elektrėnuose. Jei prieš sprendžiant, ar mums reikia būti nuolat stebimiems, dar buvo skeptikų, kurie sakė, kad kameros kainuos daug, o naudos bus mažai, tai dabar jau visi įsitikino – esame saugesni. Jei ne vaizdo stebėjimo kameros, kovo 30 dienos įvykiai, kai chuliganai siautėjo po Vievį, būtų sunkiai įrodomi, o gal į policijos akiratį iš viso nepatektų. Nors pats policijos darbymetis naudojantis kameromis dar tik ant nosies – kulminaciją viešosios tvarkos pažeidimai pasiekia vasarą.

Kainuoja, bet pasiteisina

Kasmet kamerų priežiūrai bus skiriama iki 150 tūkst. litų, tačiau demaskuojama vis daugiau pažeidėjų, išaiškinami ir nusikaltimai. Vos po kelių savaičių nuo Vievio filmavimo pradžios nubaustas iš vilkiko degalus vogęs kaunietis. Jis jau buvo įgudęs vagis: turėjo specialią įrangą degalams nupilti, prie automobilio buvo pritvirtinęs užsienyje registruoto automobilio valstybinius numerius ir sugebėjo pavogti 450 l dyzelino.

Kameros tramdo ir kelių (ir ne tik) erelius. Kai kurie jų žino, kad vieta yra filmuojama ir nuo pavojingo manevravimo keliais susilaiko, o kiti, kartą nubausti, vėliau triukų su transporto priemonėmis nekartoja. Įtariamasis 26 metų Vievio sen. gyventojas V. I. vieną sausio naktį sumanė parodyti savo chuliganiško vairavimo įgūdžius. Tiesa, jam nelabai pasisekė – kelias minutes pasisukinėjęs plačioje sankryžoje vėliau atsirado gyvatvorėje ir išlaužė tujas. Vairuotojas, nežinia, ar susigėdęs dėl prastų chuliganiško vairavimo įgūdžių, ar išsigandęs atsakomybės už sugadintą turtą, iš įvykio vietos pasišalino. Žinoma, buvo surastas, nes viskas buvo fiksuojama kamerų.

Kitas išbandyti nevaldomą savo transporto priemonės slydimą užsimanęs pažeidėjas – M. Č. iš Elektrėnų. Jis sumanė savo neregistruotu keturračiu palakstyti po užšalusias Elektrėnų marias. Užfiksavo pažeidėją, kaip jau turbūt supratote, tos pačios kameros. M. Č. skirta 1200 litų bauda ir atimta teisė vairuoti transporto priemones.

Kalėdinė Vievio eglutė visada buvo puošiama paliekant didesnį nei 2 metrų tarpą nuo žemės – keletą kartų pasimokius, taip tiesiog siekta išvengti ilgapirščių, vis norėdavusių kokį papuošimą nusikabinti. Vagys nepaisydavo ir to, kad visai šalia stovi policijos nuovada. O šią žiemą eglutė jau buvo papuošta ilgapirščių taip nesibaiminant – pasitikėta vaizdo kameromis. Pasitikėjimas pasiteisino. Žinantiems, kad erdvė yra filmuojama, noras nusikabinti papuošimą dingo, o tie, kurie visgi pabandė nusikabinti kalėdinio grožio, namo jo neparsinešė. Du Semeliškių seniūnijos gyventojai – 27 ir 17 metų jaunuoliai – buvo sučiupti, kai išsigandę tučtuojau prisistačiusių pareigūnų ėmė bėgti. Vienas jų sulaikytas įvykio metu, kitas – vėliau.

Galbūt semeliškiečiai ir nežinojo, kad miesto aikštė stebima, o gal tiesiog nesitikėjo, kad naktį juos pastebės aukštai ant stulpo pritaisyta kamera. Įrangos techninės galimybės yra tikrai neblogos: kameros sujungtos šviesolaidiniu tinklu ir valdomos iš vieno centro, leidžia įrašyti filmuojamą vaizdą bei atsukti jį atgal. Todėl jei padarėte pažeidimą „po kameromis“ ir niekas jūsų nenubaudė, tai dar nereiškia, kad nenubaus ir vėliau. Kameros filmuoja visą parą, gali suktis apie savo ašį, o vaizdas gali būti priartinamas 240 kartų. Kameromis Elektrėnuose stebimi įvažiavimai į miestą, paplūdimys, sporto aikštynai, teritorija šalia Elektrėnų socialinės globos namų, baseino ir Ledo rūmų prieigos. Vievyje viešoji tvarka kameromis prižiūrima paplūdimyje, miesto aikštėje, šalia pėsčiųjų tilto ir Semeliškių-Naujosios gatvių sankryžoje, kur dabar įrenginėjamas transporto žiedas.

Būtent ten ir įvyko naujausias įvykis, nuskambėjęs per visą Lietuvą. Žinoma, jis tikriausiai nebūtų nė užfiksuotas arba sunku būtų įvykį įrodyti, jei ta vieta nebūtų filmuojama. Vidurdienį gautas pranešimas, kad Vievyje, viešoje vietoje, jaunuoliai vartoja alkoholinius gėrimus, šlapinasi, priekabiauja prie praeivių. Įvykio vietoje policijos pareigūnai sulaikė vieną iš viešosios rimties trikdytojų.

Aiškinantis įvykio aplinkybes ir peržiūrėjus mieste esančių vaizdo stebėjimo kamerų įrašus nustatyta, kad sulaikytasis ir jo draugas, kurio sulaikyti tuo metu pareigūnams nepavyko, apsvaigę nuo alkoholio, Vievyje, ties viešojo transporto stotele, trukdydami eismui ir keldami avarines situacijas, išėjo į važiuojamąją dalį ir stabdė pravažiuojančius automobilius. Užkirtę kelią vienam iš automobilių, jie jį sustabdė ir užlipo ant kapoto. Sulaikytasis automobilio vairuotojui ir keleivei rankomis rodė nepadorius gestus, o vėliau, nusimovęs kelnes, demonstravo savo nuogus sėdmenis.

Antras pranešimas buvo gautas apie 21.30 val. – Vievyje į vaizdo stebėjimo kamerą du jaunuoliai mėto akmenis, lipa ant kameros stulpo ir bando ją išjungti. Įvykio vietoje pareigūnai sulaikė abu jaunuolius. Paaiškėjo, kad vienas iš jų yra tas pats, dienos metu pabėgti spėjęs vieviškis.

Aiškinantis įvykio aplinkybes, paaiškėjo, kad chuliganams „užkliuvo“ ir prie prekybos centro stovėjęs dviratis – chuliganai jį sulaužė. Visi trys įtariamieji sulaikyti ir uždaryti į areštinę.

Nori daugiau kamerų

Projektą finansavo Elektrėnų savivaldybė. Taip pat jos taryba nusprendė, kad prie kamerų valdymo pulto dirbtų neįgalūs žmonės. „Kameros ne tik reikalingos, bet dabar jau ir būtinos. Jų nauda labai didelė. Pastarieji įvykiai, šių kamerų filmuoti Vievyje, tik dar kartą parodo, kad jos yra labai reikalingos. Tokių atvejų, kai gal niekas ir nebūtų sužinojęs apie chuliganiškus veiksmus, yra ir daugiau“, – pasakojo Elektrėnų seniūnas Antanas Šalkauskas.

Jam vienam pirmųjų teko proga įsitikinti kamerų teikiama nauda. Žiemą Šarkinės gatvėje buvo sudaužytas stotelės paviljonas. Tokių įvykių pasitaikydavo ir anksčiau, rasti pažeidėjus būdavo beveik neįmanoma. O kadangi įvykį nufilmavo kameros, pažeidėjai buvo nubausti.

„Reikėtų dar plėsti kamerų tinklą. Ypač šiltuoju laikotarpiu kai žmonės daugiau laiko praleidžia gamtoje“, – sakė Elektrėnų seniūnas. Jis žino bent dešimt vietų, kur viešajai tvarkai palaikyti jis siūlytų įdiegti dar stebėjimo kamerų: prie buvusio „Perkūnkiemio“ restorano, prie naujos viešojo transporto stotelės ir t.t. Jis sakė, kad žmones drausmina vien tik kamerų buvimas ir žinojimas, kad kažkas stebi: „Ir tai ne būtinai yra tie tikrieji agresyvieji nusikaltėliai. Žmonės, žinodami, kad yra filmuojami ir šiukšlės ant žemės nemeta“. Pasak A. Šalkausko,  kameros mieste yra visapusiškai geras ir sveikintinas dalykas. O nepatikti jos gali tik tiems, kurie turi, ką slėpti.

Elektrėnų savivaldybės nusikaltimų prevencijos ir kontrolės komisijos pirmininkas ir administracijos direktoriaus pavaduotojas Vaidas Ratkevičius sakė, kad kameros labai daug prisideda prie nusikaltimų prevencijos. „Darome viską dėl gyventojų saugumo. Dėl to ir kameros mieste buvo įdiegtos“, – pasakojo V. Ratkevičius. Pasak jo, tie 150 tūkst. litų per metus, kiek daugiausia galima skirti kamerų diegimui, yra dar mažai, palyginti su tuo, kiek naudos jos duoda: „Viskas apsimoka, kas daroma dėl žmonių“.

Jis sakė, kad realu yra tai, ko nori Elektrėnų ir Vievio seniūnai – tankesnis kamerų tinklas. V. Ratkevičiaus nuomone, reikėtų daugiau kamerų ir kitose gyvenvietėse, pavyzdžiui, Semeliškėse ir Kietaviškėse, taip pat reikėtų ir daugiau kamerų pačiuose Elektrėnuose.

Vievio seniūnas Zenonas Pukėnas antrino Elektrėnų seniūnui. Jis norėtų dar bent 4 naujų kamerų: prie įvažiavimo į Vievį, šalia traukinių stoties, Jaunystės gatvėje, Vilniaus – Semeliškių gatvių sankryžoje. Jis sako, kad kamerų nauda yra tiesiog milžiniška. Ypač kai tiek daug pažeidimų ir nusikaltimų užfiksuojama Vievyje.

Ir nesvarbu, kad viešojoje erdvėje paskutiniuoju metu Vievis skamba kaip nusikaltimų miestas. Seniūnas sakė, kad daugumą nusikaltimų padaro ne vieviečiai, o pravažiuojantys žmonės. „Tų pažeidėjų visada buvo, mes juos visada matėme, tačiau sunku buvo įrodyti, kad jie kažką blogo darė“, – sakė seniūnas.

Gauna seniūnas ir nusiskundimų dėl kamerų – gyventojai nerimsta, kad kameros stebi jų asmeninę erdvę ir gyvenimą, tačiau seniūnas sakė besistengiantis juos nuraminti ir įrodo kamerų naudą.

Jis primena prieš metus įvykusį nusikaltimą, kai nuo besisvečiuojančių užsieniečių prabangaus automobilio buvo nuimti ir pavogti ratai: „Jei tada būtų filmavusios kameros, nusikaltėliai būtų išaiškinti, tačiau tada tiesiog dingo kaip į vandenį. Dabar tikrai esame saugesni“.

Ruošiasi darbymečiui

Elektrėnų policijos komisariato viršininkas Andžej Grudinskij sakė, kad po pastarųjų įvykių nė nėra klausimo, ar viešosios tvarkos stebėjimas kameromis yra reikalingas. „Jei kameros nebūtų užfiksavusios šių įvykių, būtų labai sunku įrodyti pažeidėjų kaltę“, – sakė komisaras.

Policijos komisariate įrengtas pultas, prie kurio sėdi žmonės ir stebi, kas kur vyksta. Iki šiol čia laikinai dirbo neįgalūs žmonės, tačiau nustatytas jų darbo terminas baigiasi, ir savivaldybėje vyks posėdis, kuriame bus nuspręsta, kas toliau ten dirbs. Komisariato viršininkas sakė, kad yra visiškai patenkintas dabartinių darbuotojų darbu, tačiau jau ne jis spręs, ar jie toliau liks dirbti. Viskas priklausys nuo savivaldybės finansinių galimybių. Tačiau operatoriaus prie kamerų, pasak policijos viršininko, būtinai reikia. Nesvarbu, kad visas vaizdas yra įrašinėjamas – jei prie pulto nebus žmogaus, vaizdas gali būti netinkamai nufilmuotas – darbuotojas gali priartinti pažeidimo vietą, automobilio valstybinius numerius, pažeidėjo veidą, pasukti kamerą taip, kad geriau matytųsi.

Dažniausiai per kameras užfiksuojamas šiukšlinimas, chuliganizmas ir kiti viešosios tvarkos pažeidimai, Kelių eismo taisyklių pažeidimai, pėsčiųjų nepraleidimas per perėją ir pan. Tačiau besinaudojant kameromis buvo atskleisti ir trys nusikaltimai – kuro vagystė, miesto eglutės papuošimų vagystė ir jaunuolių chuliganizmas.

„Taip jau sutapo, kad Vievyje tikrai daugiau pažeidimų užfiksuojame. Bet tuoj ateis pats intensyviausias viešosios tvarkos pažeidimų laikas – vasara. Kameros yra skirtos daugiau vasarai, nes tada daugiau žmonių lauke būna ir atitinkamai daugiau pažeidimų daro. Tada pamatysime, kokia iš tiesų yra kamerų nauda“, – pasakojo A. Grudinskij.

Apie seniūnų norą turėti savo teritorijoje daugiau kamerų policijos viršininkas sakė, kad tai savaime suprantama – jie nori jaustis saugesni.  Policijos viršininkas sako jiems pritariantis – daugiau kamerų – daugiau saugumo. Tačiau sako ir suprantantis, kad viskas remiasi į pinigus. Tiek pačios kameros, tiek jų išlaikymas yra brangus. „Tai ne šiaip sau kokios kameros, kokios prie mokyklų būna ar privačias valdas stebi. Tai yra aukščiausia kokybe filmuojančios kameros, todėl ir brangios. Mums tos kokybės reikia, nes ji leidžia mums identifikuoti gerą vaizdą. Per šias kameras mes galime matyti viską, ko mums reikia“, – pasakojo policijos viršininkas. Jis sakė, kad idealiausiu atveju reikėtų bent vienos kameros ir kiekvienoje seniūnijoje, nes visose jose yra kokia nors aikštė ar vieta, kurioje renkasi jaunimas ir kurioje vyksta chuliganiški veiksmai. O kol kamerų yra tiek, kiek yra, jis džiaugiasi, kad vietos parinktos pačios tinkamiausios. Ten įvykdavo daugiausiai pažeidimų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami Video


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aplinkos apsauga


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Archyvas


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Darbo partija


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų krašto šviesuoliai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Europietiška savivaldybė


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai aukštumų link


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai link aukštumų


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69