Kokybiškam gydymui užtikrinti – ES parama

Kokybiškam gydymui užtikrinti – ES parama

Julija Kirkilienė

Sena tiesa, kad ligonį gydo ne tik vaistai, bet geras žodis ir net aplinka.  Abromiškių reabilitacijos ligoninėje  šalia profesionalaus gydymo daug dėmesio skiriama ir estetinei aplinkai.  Aplinka – ne tik darbščių personalo rankų puoselėjami gėlynai, ne tik gydytojo – fotomenininko Vytauto Mickevičiaus  fotografijų parodos ir fotoalbumas „Abromiškių aura“, bet ir nuolatiniai lėšų ieškojimai, kad Abromiškių ligoninė nebūtų blogesnė už geriausias Europos panašaus profilio ligonines. Ieškojimai nebuvo bevaisiai. Darbštus kolektyvas kūrė projektus, kurie buvo įvertinti teigiamai ir iš Europos Sąjungos 2007-2013 metų Struktūrinių fondų į Abromiškių reabilitacijos ligoninę investuota buvo virš 7 mln. litų. Prabėgus  porai metų po projektų užbaigimo, ligoninės direktorius Vitalijus Glamba, čia dirbantis personalas ir besigydantys ligoniai kiekvieną dieną tebesidžiaugia pastatų apšiltinimo nauda, suremontuotais kabinetais, nauja įranga ir net žiemos sodu, o sergantieji iš visos Lietuvos ir net užsienio vis dažniau pasirenka reabilitacijos laiką praleisti Abromiškėse.  

Kokybiškam gydymui – kompleksinės priemonės

Abromiškių reabilitacijos ligoninės direktorius V. Glamba sako, kad kokybišką gydymą užtikrinti galima tik kompleksiškai sujungus priemones: gerą medicininę ir kitokią įrangą, aparatūrą, gydymo metodiką ir darbuotojų profesionalumą. Kad nuošaliame Abromiškių kaime būtų užtikrintas kokybiškas gydymas, ligoninė efektyviai pasinaudojo Europos Sąjungos teikiama parama. Aukštą paslaugų kokybę Abromiškių reabilitacijos ligoninėje garantuoja įgyvendinti projektai ir kvalifikaciją keliantys darbuotojai. Ligoninė dalyvavo Europos Sąjungos remiamame Rytų Lietuvos kardiologijos projekte, įgyvendino projektus „Viešosios įstaigos Abromiškių reabilitacijos ligoninės darbuotojų administracinių ir viešųjų paslaugų teikimo gebėjimų stiprinimas“, „Vaikų sveikatos apsaugos paslaugų kokybės ir plėtros užtikrinimas viešojoje įstaigoje Abromiškių reabilitacijos ligoninėje“, finansuotus iš Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų lėšų. Projekto „VšĮ Abromiškių reabilitacijos ligoninės Vaikų skyriaus pastatų išorinių atitvarų rekonstrukcija“ įgyvendinimui įsisavintabeveik 4 mln. litų, projekto „VšĮ Abromiškių reabilitacijos ligoninės A ir B korpusų pastatų išorinių atitvarų rekonstrukcija“ įgyvendinimui – apie 3 mln.litų, projektui „Ambulatorinių paslaugų plėtra VšĮ Abromiškių reabilitacijos ligoninėje“ iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų buvo  skirta 1,1 mln. litų.

Pasiekti tikslai

Atlikus pastatų renovavimą, sako direktorius, energijos sutaupoma apie 30 proc., nors pastatų apšildymo plotas padidintas buvo virš 1 tūkst. kv.m. Paskaičiuota, jog projekto įgyvendinimas per metus leidžia sutaupyti apie 170 tūkst. litų. Sutaupytos įstaigos lėšos panaudotos pacientų gydymo kokybei bei gydymo paslaugų prieinamumui gerinti.

Pasiekti ir kitų projektų tikslai. Abromiškių reabilitacijos ligoninė įsigijo naujos medicininės įrangos bei aparatūros, skirtos ambulatorinės reabilitacijos paslaugų teikimui: 5 reguliuojamo aukščio gultus pratimams, 6 veloergometrus, treniruoklį kelio sąnariui lankstyti, 2 vaikščiojimo lygiagretes,  treniruoklį kojoms gulint, 2 darbinės ergoterapijos sistemas, ultragarsinį inhaliatorių, mikrobanginės terapijos prietaisą su priedais, fizioterapijos aparatą, 2 vonias su purkštukais, povandeninio masažo vonią, 3 masažinius stalus. Įsigijus modernios įrangos, ja dirbti buvo išmokytas ligoninės personalas.

Kad pacientai greičiau sveiktų, reikia ne tik naujos, modernios įrangos, gerų, kvalifikuotų darbuotojų, bet ir gražios aplinkos. Todėl vykdant projektą „Ambulatorinių paslaugų plėtra VšĮ Abromiškių reabilitacijos ligoninėje“ buvo suremontuotas neurologinio korpuso fojė, medicinos darbuotojų kabinetai, antrojo aukšto fizioterapijos patalpos, įrengtos ergoterapijos, kineziterapijos patalpos, psichologų kabinetas.
Abromiškių reabilitacijos ligoninę papuošia žiemos sodas, kuriame pacientai gali pasivaikščioti ir pasigrožėti žydinčia augalija net ir žiemą.

Kad pacientai puoselėtų sveikatą ir mokytųsi sveikiau gyventi, šalia valgyklos esančioje terasoje įrengta mokymų salė, kurioje pacientams kiekvieną dieną skaitomos paskaitos, rodoma vaizdo medžiaga apie sveiką gyvenimo būdą, mitybą, sportą. „Ligų prevencija – tiesiausias ir patogiausias kelias į sveikatą“,- sako V. Glamba.

Atgijo seni pastatai

Pagrindinė priežastis, dėl kurios buvo ieškoma Europos Sąjungos pagalbos, ta, kad prieš beveik keturis dešimtmečius statyto ir neremontuoto reabilitacijos ligoninės pastato sienos nebeatitiko šių dienų pastatams keliamų šilumos laidumo reikalavimų. Įgyvendinant projektą rekonstruotas ir apšildytas reabilitacijos ligoninės Suaugusiųjų skyriaus stogas (3,3 tūkst. kv. m), apšildytos lauko sienos (5,8 tūkst. kv. m), naujomis, sandaresnėmis pakeistos lauko durys, rekonstruoti magistraliniai vamzdynai. Projekto „VšĮ Abromiškių reabilitacijos ligoninės Vaikų skyriaus pastatų išorinių atitvarų renovacija“ bendra vertė siekė beveik 4 mln. litų. Šis projektas  visiškai finansuotas iš 2007-2013 m.  Europos Sąjungos Sanglaudos fondų.

Nors Vaikų skyriaus pastatas yra dvigubai jaunesnis nei suaugusiųjų, jis niekada nebuvo remontuotas. Pastatas neatitiko šilumos laidumo reikalavimų, o žiemą jo apšildymas pareikalaudavo nemažai lėšų. Įgyvendinus šį projektą, apšildytas, rekonstruotas stogas (2,2 tūkst. kv. m), rekonstruotos ir apšildytos lauko sienos (8,1 tūkst. kv. m), pakeistos lauko durys, rekonstruoti magistraliniai vamzdynai, pakeisti langai.

Pastato renovacija mažiesiems ligoniukams be abejonės buvo labai naudinga. Iki 30 proc. visų Vaikų skyriaus pacientų sudaro plaučių ligomis sergantys vaikai, todėl jiems labai svarbus sanitarinis – higieninis temperatūros režimas.  Taigi,  įgyvendintas projektas ne tik  taupo lėšas, kurios panaudojamos paslaugų kokybei gerinti, bet ir mažiesiems ligoniukams padeda kovoti su plaučių ar kitomis ligomis.

Reabilitacijos pagalba

V. Glamba mano, kad sutrikus žmogaus sveikatai,  labai svarbu tiek pacientui, tiek jį gydančiam gydytojui, surasti kelią į naują viltį. Nors kiekvienas  pacientas pažeidžiamas skirtingai, tačiau bendra yra skausmas, judėjimo, savarankiškumo galimybių sumažėjimas, emocinė įtampa. Tokiais atvejais tikriausia pagalba – gyvenimą sauganti medicininė priežiūra ir aktyvi reabilitacija. Abromiškių reabilitacinėje ligoninėje pagalbą ligonis gauna beveik dėl kiekvieno susirgimo. Ligoninės veiklos sritis – suaugusiųjų ir vaikų medicininė reabilitacija. Suaugusių profiliai: kardiologija, neurologija, sąnarių ligos, traumatologija.

Vaikai čia gydomi, mokosi ir poilsiauja, reabilitacija teikiama vaikams, sergantiems  plaučių, sąnarių, nervų, akių ligomis (pseudomiopija, trumparegystė, ambtiopija, žvairumas), po stuburo, galūnių, dubens traumų. Jie gali mokytis mokykloje, valgo sveiką maistą, o kad neliūdėtų būdami toli nuo namų, jiems rengiamos šventės, diskotekos, pramoginės programos, išvykos, organizuojami žaidimai. Atvykti gydytis galima gavus gydytojo siuntimą bei turint teritorinių ligonių kasų pažymą, tuomet gydymo išlaidas apmoka ligonių kasa.

Gydytis galima ir savo lėšomis. Kaina priklauso nuo gydymo apimties ir gyvenimo sąlygų. Gydantis savo lėšomis taikomos nuolaidos. Ligoninėje taip pat atliekami bendrieji klinikiniai ir biocheminiai laboratoriniai tyrimai, širdies kardiograma, širdies, skydliaukės, vidaus organų echoskopijos, encefalografija, kaklo kraujagyslių tyrimai ir kt. Pagal specialią tyrimų programą nustatomas rizikos laipsnis susirgti miokardo infarktu ar insultu. Atlikus būtinus tyrimus, gydytojas nustato arba atmeta miokardo infarkto tikimybę, sudaro individualų prevencijos planą ir pateikia rekomendacijas, kaip sumažinti šios ligos pavojų ir pagerinti gyvenimo kokybę.

Sėkmė

V. Glamba sako, kad ligoninės personalas įgyvendindamas Europos Sąjungos remiamus projektus pirmiausia stengėsi dėl Lietuvos piliečių, nes po rekonstrukcijos ligoninė pajėgi gydyti daugiau žmonių. Šiais metais Abromiškių reabilitacijos ligoninė plečia veiklos sritį, įsitraukia į naują veiklos sritį – medicinos turizmą.  Stiprioje  gydymo ir reabilitacijos paslaugų teikimo konkurencinėje kovoje ir Abromiškių ligoninei tenka ieškoti vis naujesnių vadybinių sprendimų. Jiems sekasi. Abromiškių reabilitacijos ligoninėje vis daugiau gydosi žmonių iš Latvijos,  Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos. „Visi mūsų nuveikti darbai neliko nepastebėti. Kasmet turime vis daugiau ligonių, perkančių mūsų paslaugas už savo lėšas. Malonu, kad mūsų darbus teigiamai įvertina ne tik Lietuvos pacientai, bet ir vis daugiau turime pacientų iš Rusijos, Ukrainos, Latvijos ir kitų šalių. Tai reiškia, kad mūsų ligoninės gydytojų kvalifikacija pripažįstama tarptautiniu  mastu“,- džiaugiasi direktorius, šioje įstaigoje skaičiuojantis trisdešimtuosius darbo metus.

Abromiškių reabilitacijos ligoninė – tai per 30 darbo metų sukaupta patirtis, šiuolaikiniai gydymo bei tyrimo metodai, profesionalus personalas bei rami aplinka. Kasmet reabilitacijos paslaugomis ligoninėje pasinaudoja apie penkis tūkstančius žmonių. Jas teikia  įvairių specialybių gydytojai, kineziterapeutai, ergoterapeutai, psichologai, logopedai, slaugytojos.

„Aukštos kvalifikacijos darbuotojų ilgametė patirtis, dėmesys ir moderni medicininė įranga garantuoja kokybiškas paslaugas ir aptarnavimą. Bet vieni, be Europos Sąjungos paramos, tokių rezultatų pasiekti nebūtume galėję“, – baigia pokalbį V. Glamba.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami Video


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aplinkos apsauga


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Archyvas


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Darbo partija


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų krašto šviesuoliai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Europietiška savivaldybė


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai aukštumų link


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai link aukštumų


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69