Geriausias verslas Elektrėnuose – pastatyti „šlagbaumą” autostradoje?

Geriausias verslas Elektrėnuose – pastatyti „šlagbaumą” autostradoje?

Ineta BRICAITĖ

Lietuvą visai neseniai pasiekė džiugi žinia – per metus ji padarė itin didelį progresą gerinant verslo sąlygas. Pasaulio banko ataskaitoje „Doing Business 2014“ ji puikuojasi 17 vietoje, o praėjusiais metais teko tenkintis tik 27 vieta. Šiemet aplenkėme kaimynus estus ir latvius.  Estija reitinge užėmė 22 vietą, Latvija – 24. Kaip sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, verslumo neturėtų stigti būtent rajonuose, mažesniuose miestuose, nes vien tik Vilnius, Kaunas ir Klaipėda Lietuvos neišlaikys. Būtent verslumui skatinti spalio 23 d. Elektrėnuose vyko renginys.

Elektrėnai nepatinka 9 proc. gyventojų

„Ūkio ministro įsakymu antrą lapkričio savaitę kiekvienoje savivaldybėje turi įvykti renginys, skatinantis verslumą. Nors anksčiau, bet dėl to mes čia susirinkome“, – sakė renginį moderavęs Elektrėnų meras Kęstutis Vaitukaitis. Į renginį sukviesta buvo visa gvardija Lietuvoje ar bent jau savivaldybėje žinomų verslininkų ir politikų. Pakviestųjų verslininkų sąraše buvo net 122. Atvyko, žinoma,  ne visi – viso labo tik 59 įmonų atstovai, bet erdvioje bibliotekos  salėje buvo telikusios vos kelios laisvos vietos. Tiesiai po posėdžio čia sugužėjo ir savivaldybės tarybos nariai.

Savo pranešimus verslininkams pristatė Elektrėnų savivaldybės administracijos direktorius Arvydas Vyšniauskas, UAB „Lyderio grupė“ projekto vadovas Deivis Lapinskas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vedėjas Arūnas Butrimavičius, Abromiškių reabilitacijos ligoninės direktorius Vitalijus Glamba, Elektrėnų profesinio mokymo centro (EPMC) direktorė Silva Lengvinienė su pavaduotoja ugdymui Lina Ališauskiene, „Boen Lietuva”, dabar pakeitusios pavadinimą į „Bauwerk Boen Lietuva”, generalinis direktorius Irmantas Rajunčius, „Verslios Lietuvos“ atstovas Elektrėnuose Tomas Kavaliūnas, „Verslo žinių“ vyriausiasis redaktorius Rolandas Barysas. Taip pat renginyje turėjo pasirodyti verslininkas Antanas Guoga, besirengiantis vykdyti bendrą projektą su EPMC.

A. Vyšniauskas pristatė Elektrėnus kaip terpę, kurioje gali būti vykdomas verslas, apžvelgė geografines charakteristikas, akcentavo, kad strategiškai Elektrėnai yra labai palankioje vietoje – tarp dviejų didmiesčių ir šalia autostrados. Taip pat pasakojo apie gyventojų skaičiaus kitimą – jis, žinoma, mažėja, visuomenė sensta, kaip ir visoje Lietuvoje. Nedarbo lygis Elektrėnuose pakankamai mažas, lyginant su Lietuvos vidurkiu, bet didesnis nei kaimyniniame Trakų rajone. Veikiančių ūkio subjektų pastaraisiais metais Elektrėnuose buvo 366.

Taip pat administracijos direktorius pabrėžė, kad Elektrėnuose itin gerai įsisavinama Europos Sąjungos parama – procentine prasme pirmaujame visoje Vilniaus apskrityje.

UAB „Lyderio grupė“ projekto vadovas Deivis Lapinskas trumpai apžvelgė didelį ir išsamų dokumentą – Elektrėnų savivaldybės strateginį plėtros planą 2014–2020 m. Dokumente išanalizuota socialinė ir ekonominė aplinka Elektrėnuose, infrastruktūra, pristatyta Elektrėnų savivaldybės vizija ir prioritetai.
Vizija yra tokia: Elektrėnų savivaldybė – Lietuvos energetikos centras, patrauklus investuoti, su išplėtota darnia susisiekimo, sportinio ir pramoginio turizmo infrastruktūra, patogus ir saugus gyventi.

Plėtros prioritetinės sritys – ekonominio konkurencingumo didininimas, visuomenės gyvenimo sąlygų kokybės gerinimas, darnus teritorijų ir infrastruktūros vystymas.

D. Lapinskas pasakojo, kad Elektrėnuose buvo atlikta apklausa, norint išsiaiškinti gyventojų požiūrį ir lūkesčius. Iš viso buvo apklausti 405 respondentai ir daugiau nei pusė apklaustųjų sakė, kad jiems labai patinka arba patinka Elektrėnai. Kad labai nepatinka arba nepatinka nurodė beveik 9 procentai apklaustųjų.

Ekonominiai bestuburiai

IMG 5998

Vėliau atėjo eilė verslininkų konfederacijos prezidento Roberto Dargio pranešimui. Prieš pristatymą meras K. Vaitukaitis svečiui juokaudamas pasiūlė deklaruoti savo gyvenamąją vietą Elektrėnuose, o R. Dargis priminė, kad sovietmečiu porą metų yra čia gyvenęs.

Verslininkų konfederacijos prezidento pristatymas sukosi apie dvi kertines frazes, kurias jis kalbos pradžioje ir įvardijo: „jeigu patys nieko nedarysime, tai niekas ir dėl mūsų nieko nedarys“ ir „jei nori nuspėti ateitį, turi ją kurti“.

„Labai svarbu įvertinti grėsmes, kurias mes dabar turime: viena pagrindinių – šiandieninė demografija. Kiekvienais metais mes prarandame po tokią savivaldybę, kaip Elektrėnai. Iš Lietuvos išvažiuoja 25 – 30 tūkst. gyventojų. Galima pasidžiaugti, kad daugėja grįžtančių atgal, tačiau tas skaičius – mažas“, – sakė R. Dargis. Dėl šios situacijos, kaip minėjo konfederacijos prezidentas, turime galvoti apie imigracijos politiką – ką įsileisime į Lietuvą ir kokiomis sąlygomis.

„Jei pagalvosite apie 2025, 2030 metus, pamatysite problemą – visuomenė sensta, gimstamumas mažėja. Tada reikės daug lėšų pensijoms, socialinei paramai, medicinos paslaugoms, su tuo susijusios išlaidos tikrai augs. Tai ne tik Elektrėnų – tai visos Lietuvos problema“, – pabrėžė R. Dargis.

Pasak jo, stiprios valstybės pamatas – stiprūs atsakingi žmonės, stipri bendruomenė ir tik tada – stipri valstybė. „Galiu pasakyti, kad Lietuvos ateitis priklauso nuo mūsų miestų, regionų, savivaldybių. Neištemps Lietuvos Vilnius, Kaunas ir Klaipėda, kuriuose šiuo metu sukuriama daugiausiai bendrojo vidaus produkto“, – pasakojo konfederacijos prezidentas.

Taip pat pranešėjas kalbėjo apie tai, kad iki šiol dar nesame suformavę ekonominio stuburo, o jis – mažos ir vidutinės įmonės. Pagal šį rodiklį Lietuva nuo ES atsilieka 4 kartais. „Ne procentais – kartais. Mes turime keturis kartus mažiau žmonių, kurie gali kurti ateitį patys“, – aiškino verslininkas.

Trys pagrindiniai dalykai, į kuriuos turėtų atkreipti dėmesį tie, kurie kuria palankią terpę verslui Elektrėnuose, yra savivaldos infrastruktūra, žmogiškieji ištekliai ir ekonominis potencialas. Šie trys rodikliai turėtų būti išnarstyti po siūlelį. Verslininkai turėtų ir patys imtis iniciatyvos, ieškoti, tartis.

Abromiškėse gydysis užsieniečiai

Po R. Dargio pristatymo žodis teko Elektrėnų savivaldybės Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vedėjui Arūnui Butrimavičiui. Jis pristatė patrauklias verslui vietas savivaldybėje. Patraukliausios, žinoma, driekiasi palei autostradą ir šalia Elektrėnų marių. Ne tik šalia jų, bet ir pačiose mariose.

Vedėjas pademonstravo, kaip atrodo detalieji planai, kaip jie žymimi ir pildomi. Taip pat perspėjo, kad nuo sausio 1 dienos keisis įstatymai, susiję su detaliaisiais planais, pasikeis statybos galimybės, lengviau bus galima pakeisti žemės paskirtį. Griežtesnių veiksmų valdžia imsis ir dėl savavalių statinių – baudos už juos bus labai didelės – turto vertintojas nustatys, kokia yra pastato vertė, ją padaugins iš tokio pat skaičiaus (pakels kvadratu) ir gautą sumą padalins iš milijono. Pavyzdžiui, jei turite nelegalų pastatą, kurio kaina – 100 tūkst. litų, jį turėsite ne tik nugriauti, bet ir sumokėti 10 tūkst. litų baudą.

Vitalijus Glamba, Abromiškių reabilitacijos ligoninės direktorius, pristatė vadovaujamą ligoninę, papasakojo apie joje teikiamas paslaugas, pacientus ir personalą. „Mes esame viešoji įstaiga – ne pelno siekianti organizacija. Tačiau aš patikinu, kad mūsų ligoninė visada siekė pelno. Ne pelno organizacija reiškia, kad pelnas neatitenka savivinkui. Aš neįsivaizduoju nė vienos ligoninės, kuri nesiektų pelno. Be jo negalima nei pirkti, nei investuoti“, – sakė V. Glamba.

Taip pat jis papasakojo apie ambicingus planus siekiant užsieniečių dėmesio. Abromiškių reabilitacijos ligoninė yra medicinos turizmo klasterio narė. Klasterio tikslas – pasirūpinti užsieniečiu, ketinančiu gydytis Lietuvoje, nuo kontakto su juo užmezgimo iki konsultavimo jam jau grįžus namo. Abromiškių ligoninė pateko tarp tų 18 įstaigų, kurios priklauso klasteriui. Reabilitacijos ligoninė klasteryje yra tik viena. „Tai ir gerai, ir blogai – kartais nenaudinga, kai nėra konkurencijos“, – sakė direktorius. Klasteris jau gavo ES paramą ir jau vilioja pacientus iš Rytų šalių.

Sėkmės paslaptis yra žmonės

Entuziastingai EPMC veiklą, projektus, bendradarbiavimą su verslininkais ir ateities planus pristatė direktorė Silva Lengvinienė ir jos pavaduotoja ugdymui Lina Ališauskienė. S. Lengvinienė atstovavo tądien neatvykusiam verslininkui Antanui Guogai. Kodėl būtent ji? Todėl, kad EPMC derasi su juo dėl naujo projekto. Iš Panerių dvaro planuojama padaryti amatų centrą. Tačiau kol kas tai – tik derybos.

Svarbiausias tikslas, kurį užsibrėžė pasiekti profesinio mokymo centro vadovybė – pakeisti žmonių požiūrį į profesines mokyklas ir į iš jų išeinančius ugdytinius. „Įsivaizduokite, jei vieną dieną nebeliktų profesinio darbo. Kas tada būtų? Nieko nebūtų“, – sakė direktorė S. Lengvinienė. Ji sulaukė patarimų iš salėje sėdinčių verslininkų, kokių specialistų jiems reikia.

IMG 6044
„Mano pristatymo pavadinimas yra „Verslo sėkmė“, tačiau aš nežinau, kas tai yra, todėl papasakosiu, ką mes veikiame ir kur dabar esame“, – pristatymą pradėjo didžiausios savivaldybės įmonės „Bauwerk Boen Lietuva“ generalinis direktorius Irmantas Rajunčius.

Generalinis direktorius papasakojo apie norvegų grupei „Boen“ priklausančią ir jo vadovaujamą „Boen Lietuvą“, grupės susijungimą su šveicarų įmone „Bauwerk Parkett“. Susijungimas – gera žinia Elektrėnams, nes sandoris turėtų paskatinti investicijas Kietaviškėse. Vyrauja tendencija gamybą perkelti į mažesnių sąnaudų šalis, todėl tikėtina, kad taip nuspręs ir norvegai bei šveicarai. O ir pristatymo metu generalinis direktorius pasakojo, kad įmonė plėsis. Jau dabar Kietaviškėse yra didžiausias parketo fabrikas visoje Europoje, o naujas darinys – „Bauwerk Boen Group“ yra antra pagal dydį kompanija grindų rinkoje Europoje. 2014 m. Kietaviškėse dirbti turėtų apie 1000 darbuotojų.

Tačiau I. Rajunčius džiaugėsi ne savo pasiekimais – ypač jį sužavėjo EPMC vadovybės entuziazmas ir planai, Abromiškių reabilitacijos ligoninės patekimas į klasterį.
„Sėkmės paslaptis yra žmonės. Visi čia sakė, kad autostrada, bet autostrada – tik prielaida. Viską padaro žmonės. Atsivežti pacientus iš užsienio ir gydyti čia, pas mus, arba mokyti vaikus to, kas prieš 10 metų atrodė nerealu, yra įspūdingi dalykai. O pagaminti kažkiek parketo – tai nėra įspūdinga“, – sakė generalinis „Bauwerk Boen Lietuva“ direktorius.

Tądien I. Rajunčius gavo apdovanojimą iš mero už sėkmingiausiai vykdomą verslą.

Priversti stabtelėti

„Verslios Lietuvos“ atstovas Elektrėnuose Tomas Kavaliūnas pripažino, kad renginio metu kardinaliai pakeitė nuomonę apie verslumą šioje savivaldybėje. Jis papasakojo, kokius renginius, projektus vykdo ir pasakė, kur galima rasti daugiau informacijos apie tai, pasiūlė verslininkams visada iškilus klausimams, kreiptis.
Paskutinis kalbėjo „Verslo žinių“ vyriausiasis redaktorius Rolandas Barysas. Jis sakė, kad reikia gerai pagalvoti ir išnaudoti visus vietos, kurioje yra Elektrėnai, privalumus. Jis akcentavo autostradą, marias, reabilitacijos ligoninę. „Esate tarp Vilniaus ir Kauno, jums reikia išnaudoti tai, kad pro Elektrėnus visi pravažiuoja“, – sakė redaktorius. Verslininkai salėje juokavo, kad lengviausias būdas – pastatyti „šlagbaumą”.

„Elektrėnų marios galėtų pritraukti žmonių. Galbūt buriavimas, galbūt nardymas. Mano pažįstami čia važiuoja nardyti, pasirodo, šamų pas jus yra. Gal tai yra įdomu?“, – klausė R. Barysas.

Jis pats prisipažino, kad anksčiau su vaikais užsukdavo į Elektrėnų „Vaikų pasaulį“: „Apžvalgos rato Vilniuje nebuvo, todėl užsukdavome čia“. Baigdamas pristatymą redaktorius palinkėjo ES lėšas ne įsisavinti, kaip tądien vis buvo sakoma, bet investuoti. „Esu matęs, kai lėšos būna įsisavinamos. Lentelė yra, objekto – ne“, – juokavo R. Barysas.

Konferencija baigta buvo džiazo ritmu ir vaišėmis. Pasirodė Eugenijaus Vedecko vadovaujamas bigbendas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami Video


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aplinkos apsauga


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Archyvas


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Darbo partija


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų krašto šviesuoliai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Europietiška savivaldybė


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai aukštumų link


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai link aukštumų


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69