Gilučių ūkininkas sužavėjo šveicarus

Spausdinti
Narių vertinimas:  / 2
BlogiausiasGeriausias 
Parašyta Šeštadienis, 02 liepos 2011

Specialistai sako, jog teminis turizmas galėtų būti Lietuvos raktas į užsieniečių širdis. O kol alaus, lino ar sūrio keliai, kuriais kasmet keliauja ne tik užsienio turistai, bet ir tradicijas pamiršti spėję lietuviai, driekiasi toli aplenkdami Elektrėnų savivaldybę. Pasirodo, šį tą keliautojams turime pasiūlyti ir mes. Štai pirmadienį, birželio 28 d., būrys šveicarų atvyko ne tik pasisvečiuoti, bet ir patirties pasisemti į netoli Gilučių įsikūrusį ekologišką Gintaro Marcinkevičiaus ūkį.

Gražina RADZVILAVIČIŪTĖ

Tema – žemės ūkis

Estijos kelionių organizatoriai grupei smulkių ūkininkų ar tiesiog žemės ūkiu besidominčių šveicarų pasiūlė išties įdomų maršrutą. Žemės ūkio turistai, jei taip galima juos pavadinti, keliaudami per Estiją, Latviją ir Lietuvą lanko įvairius ūkius, apžiūri ir žymias vietas.

Lietuvoje šveicarai aplankė įdomesnius ūkius ir domėjosi, kokie ir kaip Lietuvoje gaminami sūriai, kaip atrodo elnių ūkis.

O stotele tarp Vilniaus ir Kauno jiems tapo Gintaro ir Ritos Marcinkevičių sodyba, 2008 m. pripažinta gražiausia Vilniaus apskrityje. Tokiam titului, beje, pritarė ir šveicarai, viešnagės metu prasitarę, jog taip gražiai sutvarkytos sodybos jiems dar netekę matyti.

Nors G. Marcinkevičiaus ūkis įsikūręs mažiau palankiame grūdų ir kitos augalininkystės produkcijos auginimui geografiniame Lietuvos regione, reikia pažymėti, jog bent jau Elektrėnų savivaldybėje šios žemės – vienos geriausių.

Šeimos ūkis

Šveicarai susidomėję apžiūrinėjo ūkį, daug klausinėjo ūkininko ne tik apie grūdus, techniką, bet ir apie ekonomiką: kokios hektaro nuomos kainos, kiek žmonių dirba ūkyje ir pan.

G. Marcinkevičius demonstravo su Europos Sąjungos parama įsigytą modernią žemės ūkio techniką, grudų džiovyklą. Šveicarai stebėjosi, jog nors kombainas ir keli traktoriai pirkti bene prieš penkerius metus, jie atrodo, tarsi nauji, švarūs, bene nenaudojami, o parodai išstatyti. Tačiau ūkininkas su šypsena atsakė, jog neprižiūrėta technika greičiau genda, todėl kiekvienąsyk ją kruopščiai nuvalo, o jei pasiskolinti nori kaimynas – darbus atlieka pats G. Marcinkevičius, brangios technikos niekam nepatiki. Todėl ūkininkas gali džiaugtis, jog technika dar nė sykio negedo, neteko jos remontuoti ar dėl gedimų vėluoti atlikti darbus.

Šveicarai įvertino ir tai, jog 100 ha ekologiniame ūkyje G. Marcinkevičiui darbuotis padeda tik žmona ir sūnus, o viskas yra prižiūrėta, išpuoselėta, tvarkinga. Be to, be grūdinių kultūrų auginimo eksportui, ūkininkas augina ir gyvulius savo reikmėms.

Delikatesai

Vėliau svečiai buvo pakviesti prie Ritos Marcinkevičienės paruošto vaišių stalo ir pokalbiai nuo žemės ūkio pasuko maisto link. Ragavo šveicarai naminę girą, įvairius varškės sūrius su medumi, namuose keptą duoną ir sakė, jog net kulinarija garsėjančioje Prancūzijoje tokio skanaus ir, galima sakyti, autentiško maisto gauti sunku, o čia, Lietuvoje, svetingi ūkininkai pasiūlo tiek gurmaniško maisto, namų gamybos delikatesų, jog širdis apsąla.

Sužavėti šveicarai prieš išvykdami lankyti elnių augintojo ūkio G. Marcinkevičiui įteikė simbolinę dovaną – šveicarišką peiliuką.

 

Share

Komentuoti

Už komentarų turinį atsako komentarų autorius. Įspėkite kronikos redakciją, jeigu pastebėsite netinkamus komentarus: kronika@remo.lt


Apsaugos kodas
Atnaujinti

Copyright 2011. Joomla 1.7 templates.