Rugsėjo spalvinga mozaika

Rugsėjo spalvinga mozaika
Prabėgo karštoji vasarėlė, palikdama vien gražius prisiminimus.  Knygos, skaičiai ir raidelės vėl  laukia gausios moksleivių bendruomenės.(Video1), (Video2), (Video3)

Kaip  mokyklose moksleivius, tarsi viščiukus, pedagogai  kruopščiai beskaičiuotų, jų vis tiek mažėja. Į savivaldybės mokyklas atėjo apie 200 moksleivių mažiau nei pernai. Tik Semeliškių vidurinėje mokykloje aštuoniolika dvyliktokų atvedė tiek pat pirmokų, kitose mokyklose pirmokėlių sumažėjo. O Elektrėnų profesinio centro direktorę Silviją Lengvinienę užplūdo kitokie rūpesčiai: kaip sutalpinti tiek daug moksleivių? Pirmąją mokslo metų dieną kartu su mokyklos bendruomenėmis šventė savivaldybės bažnyčios, kur buvo aukojamos šv. Mišios,  prašant Šventosios Dvasios tvirtumo dovanos naujiesiems mokslo metams, Policijos komisariatas, suradęs pareigūnų aplankyti kiekvieną mokyklą, ir savivaldybės vadovai.  Visose mokyklose šventės buvo pradėtos Lietuvos himnu. Rugsėjo 1 dieną mūsų korespondentai aplankė 10 iš aštuoniolikos savivaldybėje veikiančių mokyklų, kartu šventė Mokslo ir žinių šventę, domėjosi, kokie rūpesčiai neramina ir kas širdis džiugina.
Gilučių pradinėje mokykloje
Į dar dažais kvepiančią Gilučių pradinę mokyklą rugsėjo 1 d. atskubėjo 27 vaikai, iš kurių 18 moksleivių ir 9 ikimokyklinukai.  Mokytojos Aldona Svioklienė, Rasutė Jarockienė ir Rita Povilavičienė belaukdamos rugsėjo pačios klases išdažė, kiekvienam po vardinę atvirutę padarė. Mokytojos sakė, kad joms labiausiai rūpi vaikus mokyti gerumo, nes smurto ir patyčių šiuolaikinėje visuomenėje yra per daug. Gilučių vaikai pirmąją mokslo metų dieną buvo gausiai apdovanoti gerų rėmėjų.  Tarybos narys ir Darbo partijos Elektrėnų skyriaus pirmininkas Vaidas Ratkevičius moksleiviams padovanojo flomasterių, o Seimo narys Bronius Bradauskas kiekvienam pirmokui padovanojo po vardinę Jaronimo Lauciaus knygą „Tavo sėkmės abėcėlė“. Dovanų – plakatus apie saugų eismą – gilutiškiams atsiuntė ir Danijos  ambasada.
Pradinėje mokykloje-darželyje „Pasaka“
Šiais mokslo metais į „Pasaką“ atėjo 24 pirmokėliai, o paskutinius metus šioje mokykloje praleis 35 ketvirtokai.
Naujoji pirmokų laida, nors ir negausi, bet „Pasakai“ labai brangi, mat pavasarį buvo sprendžiama, ar leisti komplektuoti pirmą klasę. Vis dėlto kitąmet pirmokų bus daugiau – pasiklausyti pirmojo skambučio jau šiemet susirinko 32 priešmokyklinukai.
Pradinukai šoko, skaitė eiles, dainavo muzikos pedagogės Dalios Liubinienės kartu su mokiniais sukurtas dainas, o svarbiausia, jog pirmokėliai iškilmingai pasižadėjo mokytis, stengtis ir gerbti tėvelius, kurie pasistengė, kad mokyklos neuždarytų, bei mokytojus.
Vievio pradinėje mokykloje
Mokslo bei žinių dieną suskubo švęsti ir Vievio pradinės mokyklos auklėtiniai. Nors rekonstrukcijos darbai dar nebaigti, tačiau į mokymo įstaigą, vedini tų, kurie mokykloje skaičiuoja jau paskutinius metus, skubėjo tie, kurie trečiadienį mokyklos duris pravėrė pirmą kartą. Pernai 74 ketvirtokus išlydėję, šiemet 59 pirmokus Rugsėjo 1- osios rytą sveikino ir ateinančiais metais kantriai krimsti mokslo duoną linkėjo ne vienas valdžios atstovas: mokyklos direktorė Alma Rėklaitienė, administracijos direktoriaus pavaduotojas Stasys Voveris, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Virginija Stanislovaitienė. Vievio parapijos klebonas Alfonsas Kelmelis su susirinkusiais dalinosi pažįstamo vokiečio patirtimi – jis savo vaikams ieškojęs pačios geriausios pradinės mokyklos. O geriausia ta, į kurią norisi grįžti. Ir nesvarbu, kad nelabai gražiom sienom. Todėl kunigas vaikams linkėjo įrodyti, jog ši mokykla jiems geriausia, ir kitąmet su džiaugsmu grįžti į antrą klasę. O Vievio miesto seniūnas Zenonas Pukėnas tikino, jog tai tik maži nepatogumai prieš didelius patogumus. Po gražių pirmokėlių pasirodymų vaikų laukė priesaika. Direktorės pavaduotojos Ingos Šumskienės paprašyti, pirmokai, pridėję dešinę rankytę prie širdies, tvirtai tarė „pasižadu“ po kiekvieno priesaikos punkto. O pasižadėjo ir keltis anksčiau, ir sveikintis, ir knygą, suolą, klasę gerbti.
Elektrėnų pradinėje mokykloje
Į Elektrėnų pradinę mokyklą Mokslo ir žinių dienos švęsti gausiai rinkosi ne tik mokyklos bendruomenė, bet ir garbingi svečiai: meras Arvydas Vyšniauskas, seniūnas Antanas Šalkauskas, Policijos komisariato viršininkas Andžej Grudinskij, kurie ne tik moksleivius sveikino, bet ir dovanų atvežė bei patarimų negailėjo, kaip saugoti save ir aplinkinius. Šioje mokykloje Rugsėjo 1-oji visada švenčiama labai iškilmingai. Šiais metais  tarp moksleivių sukiojosi „Karlsonas“, kuris „egzaminavo“ pirmokus ir kiekvienam įteikė po pieštuką.  Pirmokams dovanų  – Jeronimo Lauciaus knygelę „Tavo sėkmės abėcėlė“  su Seimo nario parašu – atsiuntė Seimo narys B. Bardauskas.  Deja, pradinė mokykla pernai į kitas mokyklas išleido 115 ketvirtokų, o pirmokų šiais metais atėjo tik 82.
Pastrėvio pagrindinėje mokykloje
Pastrėvio pagrindinėje mokykloje Rugsėjo 1-ąją šventė kelios kartos: nuo ikimokyklinukų iki moterų etnografinio ansamblio „Volasta“, su kuria kartu  mokyklos bendruomenė giedojo Tautinę giesmę, „Lietuva brangi“. Kaip rašoma  kvietime į šventę, nors rodosi toks pat, bet kasmet kitoks rugsėjo skambutis į mokyklą vaikus kviečia. Gaila tik, kad į Pastrėvio pagrindinę mokyklą atėjo tik 4 pirmokėliai, o dešimtokų pavasarį mokykla išleido 13. Viso Pastrėvio mokykloje, dalyvaujančioje tarptautiniuose projektuose „Išjunk šviesą“ ir „Gamtosauginė mokykla“, šiais metais mokysis 77 moksleiviai.
Kietaviškėse
Darni Kietaviškių mokyklos bendruomenė savo šventę pradėjo po vidudienio.
Po Tautiškos giesmės, skambant mokyklos himnui, buvo uždegtas mokyklos židinys. Gražiausių žodžių apie mokyklą parinko šventės vedėjos, mokytojos Gražina Žalienė ir Ramunė Matonienė. Mokyklos direktorė Elena Janavičienė sveikino ikimokyklinukus ir priešmokyklinukus, dalyvavusius Rugsėjo pirmosios šventėje, pirmokėlius, kurių šiais metais tik 10 susirinko, dešimtokus, kurių irgi šiais mokslo metasi mažiau atėjo. Kelios dešimtokės susigundė važinėti mokytis į Elektrėnus. Viso šiais metais Kietaviškėse mokysis 145 moksleiviai.
Kaip kiekvienais metais, kietaviškiečiai sulaukė dovanų iš įmonės „BOEN Lietuva“, o savivaldybės administracijos direktorius, kietaviškietis Henrikas Petrauskas pirmokėliams kartu su moksleivio pasu įteikė Seimo nario B. Bradausko dovaną – kiekvienam asmeniškai užrašytą Jeronimo Lauciaus knygą „Tavo sėkmės abėcėlė“.
Rugsėjo pirmąją Kietaviškėse plušo kelininkai. Šalikelės nuo kryžkelės iki mokyklos jie dar nesuspėjo nutiesti, bet darbai vyksta sparčiai ir iki žiemos kietaviškiečiai į mokyklą eis šaligatviu – nereikės per griovį šokinėti, pamačius važiuojant sunkiasvorę.
Semeliškėse
Semeliškų mokykla – vienintelė savivaldybėje, kur moksleiviai atėję į I klasę išeina dvyliktokai. Mokykla vaikam yra tikri antrieji namai.
Aštuoniolika dvyliktokų į aktų salę atvedė tiek pat pirmokų, iš kurių pirmasis, sėdėdamas ant pečių vyresniajam draugui, skambino skambučiu. Pirmokai ir dvyliktokai šioje mokykloje buvo ypatingai pagerbti – šventės metu sėdėjo scenoje.  Pirmokėliams mokyklos direktorė įteikė pasus, o dvyliktokai – po pieštuką, kuriuos prašė išsaugoti, kol taps dvyliktokais.
Pasveikinti semeliškiečių atvyko mero pavaduotojas Algimantas Adomaitis ir tarybos narys Vaidas Ratkevičius, kuris pirmokams ir dvyliktokams atvežė dovanų.  Sveikinimus mokyklai atsiuntė ir Seimo nariai Dangutė Mikutienė bei Jonas Liesys.
Semeliškių vidurinėje mokykloje šiais metais mokysis 181 moksleivis, iš kurių net 103 vaikinai.
„Versmės“ gimnazijoje
Elektrėnų „Versmės“ gimnazijos amfiteatras, kuriame nuolat vyksta Paskutinio skambučio bei Mokslo ir žinių šventė, atrodė pustuštis. Juk dabar gimnazijoje mokosi beveik dvigubai mažiau mokinių nei prieš kokius penkerius metus. Net palyginus su pernai, mokinių gimnazijoje sumažėjo puse šimto – tiesiog prieš aštuoniolika metų buvo sumažėjęs gimstamumas.
Geriausias mokytojas, pasak direktoriaus Egidijaus Kontrimo, kunigas Marius Talutis gimnazistams papasakojo apie dvylikametį Jėzų, kurį motina šventykloje rado mokytojų besiklausantį ir klausinėjantį, diskutuojantį, linkėjo tokiais būti ir gimnazistus.
„Versmės“ gimnazijoje Mokslo ir žinių šventė paminėta deramai: direktorius E. Kontrimas diplomais apdovanojo geriausiais pasiekimais praėjusiais mokslo metais pasižymėjusius mokinius, kuriuos pakvietė ir į, kaip pats sakė, įdomiausią pasaulyje ekskursiją.
Vievio gimnazijoje
Šiemet Rugsėjo pirmoji Vievio gimnazijai jubiliejinė – jau penktąjį kartą čia renkasi mokytojai, mokiniai bei svečiai. Po tautinio merginų šokio abiturientai atvedė mažiausius mokyklos bendruomenės narius – penktokus. Vėliau gimnazijos aikštėje, nešini valstybine LR bei Vievio gimnazijos vėliavomis, pasirodė stropiausi abiturientai: N. Straševičiūtė, A. Matuliūkštytė, S. Kapočius, V. Kazarinas, S. Čibiraitė, V. Dubosaitė, D. Matižonokas, A. Maliauskas. Direktorius Gintaras Dobilaitis tradiciškai lauke susirinkusius moksleivius ir svečius sveikino su gimnazijos penkmečiu ir tiek gimnazijai, tiek mokiniams linkėjo tikėjimo, veržlumo bei ėjimo į priekį. Būti kantriems, optimistams, turėti geležinės sveikatos, nusiteikti darbui gimnazistus ragino Elektrėnų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Stasys Voveris, o sėkmingų mokslo metų linkėjo Vievio seniūnas Zenonas Pukėnas bei klebonas Alfonsas Kelmelis.
Elektrėnų profesinio mokymo centre
Į remontuojamą Profesinio mokymo centrą pėsti ir važiuoti rinkosi moksleiviai, daugiausiai vaikinai. Į dešimtį specialybių, tarp kurių populiariausios  – bankinių operacijų tvarkytojas, logisto ekspeditoriaus, įstojo 480 norinčių įsigyti profesijas ir vidurinį išsilavinimą.  Viso šiais metais Profesinio mokymo centre mokysis beveik 800 jaunuolių iš savivaldybės ir aplinkinių rajonų. Mokykla jaunimui šiais metais pasiūlė ir dvi naujas specialybes: želdinių tvarkytojo ir siuvinių gamintojo. Pastarosios profesijos mokoma tik Pravieniškių įkalinimo įstaigoje.  Mokyklos direktorė Silvija Lengvinienė sakė dar šventės dieną rašysianti prašymą Švietimo ir mokslo ministerijai, kad leistų komplektuoti dar dvi papildomas grupes.
Direktorė, sveikindama sporto salėje susirinkusius moksleivius, atsiprašė už renovacijos sugadintą Rugsėjo 1-osios šventę ir pažadėjo ją atšvęsti, pasibaigus remontui. O tai įvykti turės dar šiais mokslo metais. Pagal grafiką renovaciją užbaigti planuojama sausio mėnesį, bet rangovai šiuo metu atsilieka nuo grafiko.  
Buvau, esu ir būsiu mokinys
Gražią Rugsėjo 1-osios šventę sugadino lietus ir žvarbus vėjas. Bet Vaikų pasaulyje šventė, pavadinta „Esu, buvau ir būsiu mokinys“ vis tiek vyko. Palapinėse veikė rankdarbių  mugė, vyko šaškių ir krepšinio, dekupažo pamokos. Negausiai susirinkusiuosius sveikino savivaldybės meras Arvydas Vyšniauskas, Elektrėnų sporto, turizmo ir pramogų centro direktorius Kęstutis Vitkauskas, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Deimantas Tarulis.  Tarp švenčiančiųjų sukiojosi ir visų vaikų draugas, policininkų pagalbininkas Amsius. Iki vakaro Vaikų pasaulyje skambėjo Yamahos, Elektrėnų meno mokyklų, Beižionių kolektyvų bei svečių  dainos, šokiai, pramogos. Juk Rugsėjo pirmosios šventė – šventė kiekvieno žmogaus, nes kiekvienas pats, kiekvieno vaikas ar vaikaitis, kiekvienas darbininkas ar mokslininkas į aukštumas kėlėsi „ne nuo kalnų, o nuo abėcėlės…“

Julija Kirkilienė
Ieva Raudžiūtė
Gražina Radzvilavičiūtė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami Video


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aplinkos apsauga


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Archyvas


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Darbo partija


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų krašto šviesuoliai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Europietiška savivaldybė


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai aukštumų link


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai link aukštumų


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69